NieuwsWK Volleybal

Vollybalsters al zes duels op rij ongeslagen op WK in Japan

De Nederlandse volleybalsters blijven winnen op het WK in Japan. Na de eerste ronde in Yokohama, met vijf uit vijf, lukte het zondag in Nagoya ook om de zesde wedstrijd winnend af te sluiten. Puerto Rico, de nummer dertien van de wereld, was in het eerste duel van de tweede ronde geen partij (3-0) voor het sterk serverende en blokkerende Nederland.

John Volkers
Nederland viert het scoren van een doelpunt tegen Puerto Rico, zondag in Nagoya, Japan. Beeld Getty Images
Nederland viert het scoren van een doelpunt tegen Puerto Rico, zondag in Nagoya, Japan.Beeld Getty Images

Wennen aan een nieuwe hal bleek een kleinigheid. Spelverdeler Laura Dijkema zei dat de lichtinval gunstiger was dan in Yokohama. Aanvaller Anne Buijs zei geen moeite te hebben gehad met de luchtstroming in de hal. Bondscoach Jamie Morrison vond dat zijn team de wedstrijd zakelijk had aangepakt en zag, twee sets lang (25-16, 15), de voorlopig beste vorm van zijn team. Over de derde set (25-20) was hij kritisch. ‘We hebben Puerto Rico onnodig in de wedstrijd laten terugkomen.’

Het knappe van Nederland was dat de last van het duel gelijk werd verdeeld over de dragende speelsters. Lonneke Slöetjes, Anne Buijs en Yvon Beliën maakten alle drie twaalf punten. In het midden scoorde de lange Nicole Koolhaas (1.98 meter) er eindelijk op los: acht punten. Invaller Celeste Plak had, op de plek van Slöetjes, ook een sterke bijdrage met zeven scores.

Slöetjes, de sleutelspeelster van het nationale team, prees daags voor de wedstrijd tegen Puerto Rico de invalkracht van Plak. Tegen volleybal-krant.nl: ‘Het laat zien hoe breed onze selectie is en dat is bij zo’n zwaar en lang toernooi cruciaal. Dat Celeste Plak zo uitstekend stond te spelen dat ik aan de kant bleef, is heerlijk. Omdat het bij mij druk wegneemt. Ik weet dat als het bij mij even niet zou lopen Celeste mijn rol meteen goed kan overnemen. In het verleden was dat wel eens anders, omdat ik eigenlijk de enige diagonaalspeelster was.’

Plak nam halverwege de derde set tegen Puerto Rico de plek over van Slöetjes. Qua topsnelheid in de smash ontlopen de twee elkaar nauwelijks. Slöetjes kwam bij haar hardste klap aan 91,5 kilometer per uur, Plak was goed voor 90,3. In de ranglijsten van topscorers staat Slöetjes royaal voor: 103 om 47. Dat heeft alles met speeltijd te maken.

Nederland tegen Puerto Rico begon zondag te laat, omdat Duitsland-Brazilië uitliep. De vijfsetter viel toe aan de Duitsers. Japan verloor een punt (3-2) aan Dominicaanse Republiek. In de poule van acht landen moet Nederland bij de beste drie eindigen om door te gaan naar de laatste zes. Het team staat nu tweede, met twee zeges meer dan de nummers vier en vijf (Brazilië en Duitsland).

Meer over