SportVolleybal

Volleybalvrouwen nemen eerste horde op weg naar Tokio soepeltjes

De eerste hindernis richting de Olympische Spelen van Tokio is vrijdagavond in stijl genomen door de Nederlandse volleybalsters. De nationale ploeg versloeg op dag één van het driedaagse olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Catania het enthousiaste België in drie sets.

John Volkers
Het Nederlands team viert een behaald punt in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen België. Beeld Ronald Hoogendoorn
Het Nederlands team viert een behaald punt in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen België.Beeld Ronald Hoogendoorn

Binnen anderhalf uur was het met de tegenstand van de Belgen gedaan: 25-20, 25-15 en 25-22. Vooral in de tweede set maakte Nederland indruk met voortreffelijk volleybal, deels aangedreven door de drie superieure wissels die bondscoach Jamie Morrison tot zijn beschikking heeft: spelverdeler Britt Bongaerts, buitenaanvaller Nika Daalderop en diagonaal Celeste Plak.

De bezetting van de wisselhoek was het verschil tussen Nederland en België, tussen de nummers 7 en 19 van de wereldranglijst. Morrison heeft een brede selectie, zijn collega Gert van de Broek leunt vooral op zijn basis. Die acteerde in de eerste set naar behoren en nam tegen de wat stroef gestarte noorderburen een voorsprong van drie punten: 14-11.

Dat was het moment dat Morrison wijzigingen aanbracht in zijn basis die de vertrouwde zeven namen droeg: Laura Dijkema als spelverdeler met Lonneke Slöetjes als hoofdaanvaller, de twee buitenaanvallers Maret Grothues en Anne Buijs, de middenspelers Robin de Kruijf en Yvon Beliën en libero Myrthe Schoot, in haar rol van stofzuiger en dweildame.

Bongaerts, de vrouw met de fraaie handen, kwam spelverdelen en begon van de servicelijn met een knappe ace. Plak, op de plek van Slöetjes, sloeg hard in en Daalderop was de vrouw, linksvoor op de positie van de tien centimeter kleinere Grothues, die voor de punten 22, 23 en 24 zorgde. De Amsterdamse kan keihard smashen en genadeloos blokkeren. Een voetfout van België zorgde voor de eerste beslissing in de wedstrijd: 25-20.

Toen de zenuwen van de openingsset waren weggespeeld, keerden de ontspanning en zelfs de lach terug in de Nederlandse ploeg. Lonneke Slöetjes, de vaste topscorer van de nationale ploeg, ging op jacht naar dezelfde scoredrift als die Anne Buijs aan de dag legde. Ze liep snel in en beëindigde de wedstrijd met een oogst van achttien punten. Buijs tikte over drie sets de tien punten aan.

Zoals gezegd speelde het nationale team, de nummer vier van het WK van vorig jaar, in set twee naar zijn vermogens. In de oefencampagne tegen Japan, met broeierige wedstrijden in Almelo en Den Haag, was in totaal drie sets lang dat hoge niveau gehaald. In die tweede reeks werd de dubbele wissel Plak/Bongaerts voor Slöetjes/Bongaerts, bij 17-12, weer een sleutelmoment. Plak maakte vier punten. Er was daarnaast een indrukwekkende serie services van Daalderop die de Belgische pass-lijn niet kon pareren. Met 25-15 kwam de voorsprong van 2-0.

In set drie viel Nederland terug. Het spel werd rommeliger. België kwam aan de hand van de buitenaanvaller Herbots steeds weer terug, tot 22-22 zelfs, maar bij de ‘big points’, de momenten van de waarheid in een volleybalwedstrijd, was Nederland sterker. Het waren op rij Beliën, Slöetjes en weer Beliën (op matchpunt één) die de wedstrijd met 25-22 in het slot gooiden.

De overwinning kwam als verwacht, maar verdient de aantekening dat België in juni in de Volleyball Nations League Nederland nog met 3-2 wist te verslaan. De Belgische bondscoach Van de Broek gaf zijn vrouwen midzomer echter drie weken vrijaf, omdat hij de Europese titelstrijd van eind augustus van groter belang acht voor zijn jonge ploeg. Zijn collega Morrison had zijn topspeelsters juist aan het begin van de interlandzomer verlof gegeven en liet hen in de aanloop naar het OKT van Catania een zwaar trainingsprogramma draaien. De thermostaat werd zelfs in de sporthal omhoog gedraaid om de warme omstandigheden van Sicilië na te bootsen.

Het nationale team van de Amerikaanse bondscoach oogde vrijdagavond topfit. De wedstrijd werd gewonnen met tien speelsters. Marrit Jasper sloeg als elfde slechts één service. De nummers twaalf tot en met veertien, Lohuis, Koolhaas en Knip, bleven aan de kant. Zij zullen zo mogelijk zaterdagavond moeten opdraven als de zwakste zus van Poule F aan de overkant van het net verschijnt: Kenia.

Het kan ook zijn dat coach Morrison het getoonde ritme van zijn ploeg niet wil verbreken voor de beslissende wedstrijd van zondagavond 21.15 uur tegen gastland Italië.

Dat heeft laten weten schrik te hebben van de Nederlandse vrouwen die zij van nabij kennen. Dijkema en Daalderop spelen bij Firenze. Buijs acteert voor Monza. Slöetjes gaat naar Scandicci. Plak won met Novara dit seizoen de Champions League. De Kruijf verloor die finale in Berlijn in de kleuren van Conegliano.

Ze beschouwen de Italianen als goede collega’s, maar zondag zal het mes op het veld liggen. Een direct ticket voor Tokio 2020 is de inzet van een wedstrijd die herinneringen zal oproepen aan de vroegere grote Nederland-Italië-botsingen bij de mannen.

Meer over