Volleybalvrouwen na formidabel gevecht tegen gastland Azerbeidzjan naar EK-finale

Evenals twee jaar geleden hebben de Nederlandse volleybalsters de finale van het EK bereikt, maar dit keer nemen ze geen genoegen met een zilveren medaille. Na 22 jaar moet de Europese titel worden veroverd tegen Servië, dat Turkije met 3-0 versloeg. De vrouwen zitten in een roes na een formidabel gevecht met Azerbeidzjan, dat in set 4 uit de as herrees en alsnog in vijf sets (20-25, 25-19, 25-19, 25-27, 15-12) capituleerde.

Robèrt Misset
De Nederlandse volleybalsters vieren de overwinning. Beeld epa
De Nederlandse volleybalsters vieren de overwinning.Beeld epa

Twee keer had het Nederlandse vrouwenteam verloren in en tegen Azerbeidzjan, bij de Europese Spelen in 2015 en een half jaar geleden bij de eerste WK-kwalificatie. Beide keren kende Nederland een gebrekkige voorbereiding, maar de timing van de revanche kon niet beter. Hoewel de Nederlandse vrouwenploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakte, was de mentale weerbaarheid indrukwekkend.

(Zondag mogen de volleybalsters opnieuw revanche nemen, nu op Servië dat vorige week in de poule nog met 3-0 te sterk was).

In de kwartfinale tegen Italië hadden de scouts de aanvalspatronen van hardhitter Egonu feilloos ontrafeld. Bij Azerbeidzjan moesten met Natalya Mammadova (1.96 meter) en Polina Rahimova (1.98) twee torenflats worden bestreden. Dat lukt niet in de eerste set, waarin beide aanvallers de Nederlandse blokkering vaak simpel passeerden.

De basis met spelverdeler Laura Dijkema, diagonaal Lonneke Sloetjes, aanvoerder Maret Balkestein/Grothues en Anne Buijs als passer/lopers, hoofdblokkeerders Robin de Kruijf en Yvon Beliën en libero Kirsten Knip kwam na een vlotte achterstand terug tot 11-10.

Coach Morrison paste wederom zijn geliefde, dubbel wissel toe: spelverdeler Stoltenborg op rechtsachter voor Sloetjes, Plak als diagonaalaanvaller voor setter Dijkema. Het werd geen succes. Ook met drie aanvalsters aan het net kreeg het Nederlandse team geen greep op de kanonnen van Azerbeidzjan. Dijkema en Sloetjes keerden bij een 18-14 achterstand weer terug, maar de kloof bleek niet te dichten. Met een ace op de sprongservice van Rahimova pakte Azerbeidzjan de set.

President Alijev was al toegejuicht, het volkslied met een ovatie begroet. Met boegeroep trachtte het Azerbeidzjaanse publiek de Nederlandse serveerders uit hun ritme te halen. Het was slechts een stimulans om de fans tot zwijgen te brengen. De zwakte van het gastland al in de openingset zichtbaar. Passeer de muur met twee spelers van bijna twee meter en je hebt het punt al bijna binnen.

null Beeld epa
Beeld epa

Krakende reuzen

De opslag maakte het verschil, toen Alijeva aanvalster Mammadova afloste en evenmin een fatsoenlijke pass afleverde. Na een killblok op Samadova was het even stil in de volgepakte National Gymnastic Arena: 19-25. Het Nederlandse team hield de opgaande lijn vast in set 3. In vele rally's zag je het verschil tussen soepel bewegende en sterk verdedigende atleten aan Nederlandse kant en krakende reuzen bij Azerbeidzjan.

De Nederlandse passlijn pareerde de verwoestende spongservice van Rahimova steeds beter. Illustratief was de knappe pass van Buijs, waarop Grothues scoorde. Azerbeidzjan richtte zich even op, toen de Nederlandse vrouwen in de derde set naar 8-4 waren uitgelopen. Poznyak scoorde met de opslag. Maar het bleef opvallend hoe Azerbeidjan juist Grothues, de beste passer van het Nederlandse team, bleef opzoeken.

Het herstel van de volleybalsters volgde onmiddellijk. Met een geniepige 'jump float' serveerde Grothues haar ploeg van 10-10 naar 16-10. Die marge was voldoende, al kwam Azerbeidzjan nog terug tot 18-16. Met een dubbele wissel Stoltenborg/Plak en debutant Jasper op de servicelijn sloeg Nederland het beslissende gaatje: 25-19.

De Azerbeidzjaanse spelverdelers waren voorspelbaar door zelden hun middenaanvallers te bedienen, waardoor de thuisploeg met Mammadova en Rahimova een pruttelende tweetaktmotor werd. Ze moesten het afleggen tegen de ontketende Buijs en diagonaal Sloetjes, het koningskoppel van de Nederlandse ploeg.

De vierde set werd aanvankelijk een demonstratie van gevarieerd topvolleybal, waarin Nederland het murw gebeukte Azerbeidzjan soms alle hoeken van de zaal liet zien. Op 20-14 en 22-18 leek de wedstrijd gespeeld, maar vanuit het niets vocht Azerbeidzjan zich naar een vijfde set. Aanvoerder Bayramova gaf haar team met een sterke invalbeurt een frisse impuls. Nederland viel in die fase juist ten prooi aan chaos en paniek.

Twee keer vloog Buijs als een arend over het Azerbeidzjaanse blok, maar ze serveerde fout op matchpoint (24-23). Prompt kreeg Azerbeidzjan na de smash van Rahimova een setpoint en na twee bloedstollende rally's kreeg het uitzinnige publiek de gewenste verlenging. In die vijfde set stond Buijs weer op met formidabele klappen op linksvoor.

null Beeld epa
Beeld epa

Kanonskogels

Opnieuw bleek de servicedruk bepalend, toen Jasper Nederland naar 8-6 serveerde. Tegen de kanonskogels van diagonaal Rahimova was de extra 'keeper' in het achterveld niet bestand. Nederland mocht niet mopperen dat de 'gooibal' van de fantastisch spelende Buijs op 11-9 niet werd afgefloten, maar de vrouwen waren wederom een vechtmachine met het mes op de keel.

Na dikke nederlagen in de EK-finales van 2009 (Italië) en in 2015 in Ahoy (Rusland) willen de volleybalsters bewijzen dat ze ook finales kunnen winnen. Het zou een droomdebuut betekenen voor bondscoach Jamie Morrison, die bij het Nederlandse team voor het eerst als hoofdtrainer actief is.

Meer over