Volleybalsters verliezen EK-finale in Bakoe van sterk Servië in vier sets

De volleybalsters spraken al over de EK-finale van de revanche. Revanche op de nederlaag tegen Servië in de poulefase en het recente verleden, met twee verloren finales op het EK in 2009 en 2015. Maar het werd een volgende ontgoocheling voor het Nederlandse vrouwenteam, een 3-1-nederlaag (25-20, 25-22, 18-25, 25-18) en weer zilver. Die kleur past niet bij de ambitie van hoofdcoach Jamie Morrison, die met zijn ploeg de wereld wil veroveren.

Robèrt Misset
De Servische Stefana Veljkovic smasht dwars door het Nederlandse blok van Beliën en Sloetjes. Beeld epa
De Servische Stefana Veljkovic smasht dwars door het Nederlandse blok van Beliën en Sloetjes.Beeld epa

Na de zinderende vijfsetter tegen Azerbeidzjan in de halve finale wenste Nederland dit keer geen genoegen te nemen met een tweede plaats op het EK. De afstraffing door Rusland in de EK-finale, twee jaar geleden in een kolkend Ahoy, werd blijmoedig geïncasseerd. Het verschil met Servië was kleiner, maar Nederland wist bij het EK in Azerbeidzjan in twee duels slechts één set te winnen van de nieuwe Europese kampioen. En die pijn was tastbaar in de National Gymnastic Arena in Bakoe.

Snikkend vertelde Lonneke Sloetjes over haar gouden droom, die maar niet wordt vervuld. 'Het is zo frustrerend, maar Servië was vooral aanvallend beter. Die ploeg heeft met Boskovic en Mihajlovic twee beesten, die over onze blokkering heen slaan. We probeerden onze tactiek aan te passen, maar we konden ze niet afstoppen. We kunnen nog zo goed serveren, als die meiden een hoge bal aan de buitenkant krijgen is er geen houden aan.'

Aanvalskracht

Tegen de wereldtop legt Nederland het nog af op aanvalskracht. Anne Buijs had de vrouwenploeg zaterdagavond met 33 punten bij de hand genomen, toen Azerbeidzjan vanuit het niets een vijfde set afdwong. Zondag tegen Servië kwam ze tot het schamele aantal van 9 punten, de fletse Sloetjes miste ritme en scoorde 10 keer. De 26-jarige hardhitter baalde van haar magere optreden in de finale tegen Servië, ze zal in grote wedstrijden nog dominanter moeten worden.

Het was veelzeggend dat de middenaanvallers Yvon Beliën en Robin de Kruijf de topscorers waren van het Nederlandse team. Servië combineert atletisch vermogen met lengte en power. De twee hoofdblokkeerders Stefanovic en Veljkovic snoepten hun punten mee, maar de wisselvallige spelverdeler Zivkovic kon altijd twee aanvallers aanspelen.

De 20-jarige Boskovic hamerde met haar machtige linkerarm 29 punten bij elkaar, aanvallend en met een snoeiharde sprongservice of een effectvolle 'jump float'. Mihajlovic toverde eveneens als aanvaller en serveerder; zulke complete speelsters heeft het Nederlandse team nog niet.

Bij zijn debuut als hoofdcoach had Morrison het accent gelegd op serveren en passen, zondag besefte de 36-jarige Amerikaan dat hij pure aanvalskracht moet toevoegen aan zijn selectie. Hij goochelde ook tegen Servië met zijn dubbele wissel, waarbij zowel de spelverdeling als het aanvallen op de diagonaal een duobaan is geworden. Het rendement was nauwelijks zichtbaar.

3 maal zijn de Nederlandse vrouwen als tweede geëindigd bij het EK volleybal: in 2009, 2015 en dit jaar.

De innige omhelzing na afloop tussen Laura Dijkema en Femke Stoltenborg illustreerde de harmonie in de groep. Toch lijken ze soms allebei ritme te missen. Stoltenborg maakte een dure, technische fout in de tweede set, maar ook Dijkema wist haar aanvallers op de buitenkant te weinig aan het scoren te krijgen.

In de slotfase van de tweede set verzuimde Morrison zijn dubbele wissel terug te draaien, toen Celeste Plak met een knappe opslagbeurt Nederland van 14-16 naar 19-16 loodste. Ook zij kwam niet langs het hoge blok van Servië, terwijl Nederland een scorende aanvaller tekort kwam. Morrison leek te aarzelen, zoals hij in de eindfase van set 4 tegen Azerbeidzjan ook al even de regie was kwijtgeraakt toen Nederland ten prooi viel aan chaos en paniek.

Vechtmachine

Mentaal toonden de volleyballers zich in een kolkende hal ijzersterk tegen het gastland en waren ze een vechtmachine met het mes op de keel. Zondag kwamen de vrouwen kwaliteit tekort tegen een niet eens supersterk Servië, dat zaterdag in de halve finales Turkije had overklast. Met de Turkse vrouwen veroverde Giovanni Guidetti zondag brons, hij had zijn voormalige assistent en vriend Morrison een titel gegund met de Nederlandse ploeg.

Maar Nederland beheerst de kunst van finales winnen nog niet. Volgens aanvoerder Maret Balkestein-Grothues heeft de vrouwenploeg nog veel trainingsuren nodig om slimmer te spelen tegen de wereldtop, maar zij zou indirect een deel van de oplossing kunnen zijn. De 29-jarige Grothues - bij het EK gehinderd door een armblessure - is altijd de beste passer geweest van de Nederlandse ploeg. Aanvallend is ze echter kwetsbaar, ze zou in de toekomst de ideale libero zijn.

De vrouwen bevestigden op het EK hun positie aan de top, de laatste stap naar de hoogste trede van het podium is niet zomaar gezet. De cultuurschok over de veelbesproken coachwissel bij het Nederlandse team mag nu geen thema meer zijn. Morrison zal moeten investeren in een bredere selectie, die de wereldtop echt kan bedreigen. Én verslaan.

Lees verder

Barre reis, weinig slaap, geen sfeer: het EK volleybal kan beginnen
Het EK volleybal voor vrouwen is in Azerbeidzjan en Georgië. Na een lastige reis traint de Nederlandse ploeg in een hal waar de verlichting uitvalt en de ambiance ver is te zoeken.

Meer over