NieuwsVolleybal

Volleybalsters Sliedrecht spelen eindelijk weer zes tegen zes. ‘Joh, dat geeft me een boost’

Na de eerste competitiewedstrijd ging het net gestarte seizoen in Nederland alweer op slot. De wedstrijden tegen Olimpico Las Palmas zijn voor de volleybalsters van Sliedrecht Sport een geschenk uit de hemel.

Julia Joosten, Sliedrecht Sport, op 4 oktober in de finale van de Super Cup.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Julia Joosten, Sliedrecht Sport, op 4 oktober in de finale van de Super Cup.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het was de beloofde stip op de horizon voor de volleybalsters van Sliedrecht Sport. Twee Europese uitwedstrijden tegen Olimpico Las Palmas, op de Canarische eilanden. Om de moed erin te houden, in tijden dat in Nederland geen competitie gespeeld mag worden, dat trainingen voor een twaalfpersoons teamsport zijn verworden tot een activiteit voor tweetallen.

Coach Vera Koenen, befaamd international uit de jaren negentig, zag de gretigheid waarmee haar team maandagavond, na een lange vliegreis via Madrid, de sporthal van Las Palmas betrad. ‘We zijn niet eens naar het hotel gegaan, om te verkleden. Het was schoenen wisselen en het veld op. Heerlijk, weer eens zes tegen zes. Een teamtraining. Het voelde meteen weer vertrouwd. Omdat het gewoon weer was zoals volleybal hoort te zijn.

‘Met zijn twaalven er tegenaan. Lekker dicht op elkaar. Blokkeren in de aanval. Niks met zijn tweetjes klooien. Joh, dat geeft me een boost. Hoe denk jij dat die eredivisieteams eraan toe zijn die geen wedstrijden op het programma hebben? Hoe je daar de motivatie overeind houdt als coach? Wij hadden onze stip, in Las Palmas, en dan nog was de motivatie moeilijk.’

Sliedrecht Sport, al jaren de nummer één van de Nederlandse vrouwencompetitie, zette dit najaar alles op alles om in de tijden van coronabeperkingen toch Europees uit te komen. De clubleiding stemde in, de sponsors betaalden. ‘Al zijn zij deze keer wel thuisgebleven. Normaal gaat er een bus vol met ons mee naar Europese uitwedstrijden.’

Dubbel op Spaanse bodem

Supporteren geldt als leuk, maar niet noodzakelijk. Wel een ‘noodzakelijke reis’ was de trip voor de CEV Challenge Cup, in gewicht het derde Europese bekertoernooi. Toen het normale ritme van uit- en thuiswedstrijd niet mogelijk was, werd snel gekozen voor de dubbel op Spaanse bodem: 11 en 12 november. Daarbij kwam het geluk dat Gran Canaria volgens de voorschriften van het ministerie van Buitenlandse Zaken weer geel kleurde.

Koenen, gedecideerd: ‘Het was aanvankelijk oranje, maar toen hebben we de plannen al gesmeed. Als het nu nog oranje was geweest, waren we niet gegaan. Na terugkeer moet je dan tien dagen in quarantaine, dat is iets dat je de speelsters met een baan niet kunt aandoen. En anders hun werkgevers wel. Maar toen Gran Canaria toevallig weer geel werd, was dat heel mooi nieuws. Dat betekende voor ons terugkeren zonder quarantaineverplichting. Maar zoals Draaisma Dynamo het overkwam bij de mannen, naar Ankara in oranje gebied en daarom moeten afzeggen, dat had ons ook kunnen gebeuren.’

De aanloop naar de dubbel in Las Palmas was een ingewikkelde. Na de zege in de Super Cup en vervolgens de eerste competitiewedstrijd tegen Apollo 8 ging het net gestarte seizoen alweer op slot. Trainen werd ook een opgave.

Koenen: ‘Met vier maximaal, volgens de nieuwste voorschriften van half oktober. We hebben in onze sporthal De Basis drie volleybalvelden, dus dat werd driemaal vier spelers die hun training kregen. Vier tegen vier mocht niet. Dan was het groepje te groot. Vorige week werd het zelfs max twee. Het betekende heel creatief te werk gaan. Soms zat ik er ook naast in mijn planning. We bleven vier keer per week trainen, omdat de Europa Cup eraan kwam. En de talenten vijf keer. De sessies waren wel iets korter, want met vier in het veld krijg je als speler meer beurten te verwerken.

Ook voordelen aan verbod

Er waren aan alle nadelen van het verbod op volledige teamtraining ook voordelen. De 3-meteraanval, in het jargon de ‘pipe’ geheten, kon eindeloos worden geoefend. De spelverdeelster die de bal aangeeft in de vrije ruimte kan moeiteloos op 1,5 meter afstand van de aanzwevende aanvaller blijven. ‘Die techniek is dan ook stabieler geworden’, aldus de coach.

Zaterdagochtend was het testen voor de hele Sliedrecht-afvaardiging. De uitslag bleef lang uit. Tot zondag. Maar niemand van de ploeg bleek een positieve PCR-test achter de naam te krijgen. Maandag begon de echte bubbel. Het was de reisdag, plus een avondtraining. Dinsdag, ondertussen kijkend naar de strenge handhaving van coronaregels op de Canarische boulevard, werd er al weer hard getraind. ‘Normaal is dat een lichte training, een beetje een balletje slaan. Maar nu hebben we gewoon zes tegen zes getraind. Best fel. En we doen het woensdag nog eens zo. Trainen in de ochtend, spelen in de avond.

De eerste wedstrijd van dinsdagavond ging met 3-0 naar Olimpico (25-23, 25-18, 25-21).

Meer over