Update

Volleybalsters promoveren naar wereldgroep

De Nederlandse volleybalsters zijn met groot machtsvertoon gepromoveerd naar de wereldgroep van de World Grand Prix. Door de 3-0 zege op Polen verzekerden de Oranjevrouwen zich van een plaats bij de beste twaalf landen. Het werd in de finale van de WGP (groep 2) in het Poolse Lublin 25-19 25-19 25-16.

null Beeld anp
Beeld anp

Met name Lonneke Slöetjes nam het Nederlandse team van het begin af aan op sleeptouw. Na een slecht begin (0-4) vocht Nederland terug en kwam mede dankzij een paar rake smashes van Slöetjes op een ruime voorsprong. Polen wisselde veel en vroeg regelmatig time-outs aan, maar het mocht niet baten. Ook in de tweede en derde set kon Polen in de beginfase redelijk bijblijven, maar Oranje holde telkens hard weg. Uiteindelijk betekende een netfout van Poolse kant de beslissing in een wedstrijd waarin zowel de aanval als de verdediging van Nederland goed liep.

Bondscoach Giovanni Guidetti wisselde overigens in de hele wedstrijd niet. Slöetjes, spelverdeelster Laura Dijkema, Anne Buijs, Maret Grothues, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en libero Debby Stam waren ook in de halve finale tegen Tsjechië de basisspeelsters en dat hield Guidetti zo. Slöetjes was met negentien punten de topscorer, en ook Buijs had met zestien punten een belangrijk aandeel.

Vorig jaar mislukte de missie van de Oranjevrouwen nog. In de finale was België met 3-2 te sterk. Ditmaal voegt Nederland zich naast België bij de beste landen van de wereld, waartoe bijvoorbeeld ook Rusland, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten behoren.

Meer over