Volleybalsters naar eerste EK-zege

Met een 3-0 overwinning op Wit-Rusland (15-5, 15-12, 15-10) behielden de Nederlandse volleybalsters tijdens het Europees kampioenschap hun laatste beetje waardigheid....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ZLIN

Voor beide ploegen stond er niet veel meer op het spel dan de eer. Ook Wit-Rusland kon woensdag de terugreis naar huis alvast regelen. De ploeg noteerde eerder deze week al haar enige, en zeer verrassende, winstpartij tegen Bulgarije, de ploeg die werd getroffen door twee geblesseerden.

Nederland startte, net als tegen Letland overigens, overtuigend en met plezier. Op 14-2 kreeg de ploeg al haar eerste kans het setpunt te verzilveren, maar pas het vijfde, op 14-5, werd benut. De inbreng van Kitty Sanders was opnieuw verfrissend en niet in het minst omdat het haar gisteren de prijs voor de beste speelster van de ploeg opleverde. Al moet daar niet al te veel waarde aan worden gehecht. Elles Leferink kreeg de prijs nog toen ze al lang en breed naar het ziekenhuis was afgevoerd.

Bij vlagen werden er leuke combinaties gespeeld, maar dat er niets meer te verdienen was, straalden beide ploegen net iets te nadrukkelijk uit. Nederland hield na de 2-0 voorsprong in sets net op tijd het hoofd bij de les, en voorkwam eenzelfde fout als tegen Letland. Na een 5-1 achterstand werden de koppen bij elkaar gestoken en de wedstrijd netjes uitgespeeld.

'Vraag mij nou eens waarom we dat woensdag ook niet gewoon hebben gedaan', zei Goedkoop, die het antwoord daarop schuldig moest blijven. Hij stuurt het grootste deel van zijn speelsters drie weken op vakantie, alvorens aan het winterprogramma zal worden begonnen.

Het dramatische toernooi zal niemand echter snel vergeten, voor de meesten was het een keiharde leerschool. 'Ook slechte ervaringen zijn heel goed om mee verder te gaan', zei Erna Brinkman.

'Daar leer je nog veel meer van. We staan nu weer op nul en vanaf vandaag kan het alleen maar weer beter gaan.'

Meer over