Volleybalsters lijden 3-0 nederlaag tegen Servië

Door een 3-0 (29-27, 25-17, 25-23) nederlaag tegen Servië zullen de volleybalsters waarschijnlijk via een sluiproute de kwartfinales van het EK in Georgië en Azerbeidzjan moeten bereiken. Nadat het Nederlandse team in de eerste set vier setpoints verspeelde, had het geen vat meer op de nummer 2 van de Spelen in Rio en de nummer 3 in de Grand Prix.

Robert Misset
Coach Jamie Morrison. Beeld Jiri Buller
Coach Jamie Morrison.Beeld Jiri Buller

Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues had met een podiumplaats een bescheiden doelstelling geformuleerd voor het EK volleybal. Het Nederlandse team is volgens de 29-jarige passer/loper niet favoriet voor de titel en de nederlaag tegen Servië bevestigde die stelling.

In de fascinerende openingsset verspeelde het Nederlandse team vier setpoints, nadat Servië van 18-13 terugkwam tot 23-23. Het was in die fase Boskovic-Nederland, want de linkshandige diagonaalaanvaller was nauwelijks af te stoppen. Met verwoestende smashes sloopte ze het Nederlandse blok, haar even harde service - de topspin jump - had minder rendement. Twee keer serveerde Servië fout, op het eerste setpoint was het wel raak na een `ketser' (passfout) van Anne Buijs.

De dubbele wissel, waarbij spelverdeler Dijkema aan het net plaatsmaakt voor aanvaller Plak en diagonaal Sloetjes op rechtsachter wordt gewisseld voor setter Stoltenborg, is een extra wapen voor het Nederlandse team. Met dat concept heeft een ploeg weer drie aanvallers aan het net en Plak pakte op rechtsvoor haar punten mee. Toch was het niet voldoende voor setwinst, omdat Mihahaljovic en Boskovic het Nederlandse blok bleven pijnigen.

Servië mist op het EK spelverdeler Ana Antonijevic, die bij de Final Six van de Grand Prix in China op clenbuterol werd betrapt. Bodybuilders gebruiken het middel om af te vallen, maar het is ook een hulpmiddel tegen astma. In het bloed van de Italiaanse Miriam Sylla werd eveneens clenbuterol aangetroffen, ook zij speelde in augustus in China.

Vanwege de minieme hoeveelheden zouden beide speelsters volgens volleybalfederatie FIVB de stof wellicht door een vervuild voedingssupplement in hun lichaam hebben gekregen. Toch werden ze voorlopig geschorst. Sylla was geen basisspeler bij Italië, voor Servië blijkt het gemis van setter Antonijevic vooralsnog geen aderlating. Ook met Zivkovic als vervanger manifesteert Servië zich als titelkandidaat bij het EK.

Het verschil in servicedruk bleek bepalend. Op de vier setpoints was de Nederlandse opslag niet lastig genoeg om de Servische powerhitters te ontregelen. Boskovic, Stevanovic, Veljkovic en Mihaljovic kraakten de Nederlandse passlijn in de tweede set, waarin libero Knip plaatsmaakte voor Schoot en Buijs na enkele passfouten werd afgelost door Daalderop. De 8-14 achterstand was niet meer te repareren: 17-25.

In de derde set hield coach Morrison zowel Daalderop als Buijs aan de kant liet hij Plak als passer/loper spelen. In die dubbelrol hield Plak zich redelijk staande, Sloetjes speelde matig en kwam pas halverwege set 3 weer langs de Servische muur aan het net.

Ook in die set werd het spel geregeld onderbroken door de zogeheten challenges. Op videobeelden kunnen mogelijke netfouten of aanrakingen door het blok worden vastgesteld. Het systeem geldt tevens als Hawkeye in tennis, waarbij wordt geregistreerd of een bal in of uit is. Het duurt in Ganja echter soms minutenlang voor de videoscheidsrechter tot een oordeel komt.

Servië demarreerde in set 3 van 16-18 naar 21-18, waarna een foute service van Veljkovic de serie onderbrak. Een 'killblok' op Boskovic bracht het Nederlandse team op 21-20 terug in de set, maar de Servische vrouwen waren uiteindelijk op alle fronten beter. Zondagavond zullen de volleybalsters tegen Tsjechië tenminste de tweede plaats in groep D willen veiligstellen, voor ze in Bakoe een ploeg uit poule B ontmoeten.

Meer over