Volleybalploeg zet zijn zinnen op vijfde plaats

De ergste pijn, 'na twee opdoffers binnen 24 uur', was geleden. Na de eerste overwinning tijdens de Europese titelstrijd (3-1 tegen de B-ploeg van Joegoslavië) formuleerde aanvoerder Bas van de Goor zelfs een nieuw doel....

Het Nederlands volleybalteam, de hekkensluiter van de poule in Neustadt, moet daartoe het troosttoernooi in Wenen winnen.

De rangschikking van het EK is de sleutel voor de toelating tot het tweede olympische kwalificatietoernooi, begin januari in Wroclaw. Het gastland wordt daar toegelaten, de winnaar van een voorkwalificatie in Brussel en de vier beste landen van het EK.

Uit die topvier - Rusland, Joegoslavië, Italië en Tsjechië - gaan de twee besten al naar de World Cup in Japan. De nummer drie zal met een wild-card meereizen. Als Europa heerst in Japan en direct plaatsen voor Sydney afdwingt, zal dat de ruimte bieden voor nummer vijf en mogelijk zes of zeven van het EK, om in Polen voor olympische kwalificatie te strijden.

'Daarom moeten we vijfde worden', bevestigde spelverdeler Blangé na een wedstrijd waarin Joegoslavië de vedetten vrijaf gaf.

Meer over