Volleyballers winnen eerste EK-wedstrijd van Tsjechië

Na een 3-1 zege (25-21, 25-17, 20-25, 25-18) op het matige Tsjechië lijken de Nederlandse volleyballers bij het EK in Bulgarije al verzekerd van een plaats in de tussenronde. Via die sluiproute voor de nummers twee en drie uit de poules tracht het Nederlandse team de kwartfinales te bereiken. Veel meer mag van deze ploeg vooralsnog niet worden verwacht.

Robert Misset
Nederland - Tsjechië. Beeld epa
Nederland - Tsjechië.Beeld epa

Na de tweede plaats voor de Nederlandse volleybalsters op het EK in eigen land stelden de mannen zich bescheiden op voor hun Europees kampioenschap in Sofia. Als nummer 14 van Europa behoort Nederland op papier tot de zwakkere deelnemers. Dit weekeinde treft de ploeg van coach Gido Vermeulen nog het sterke Duitsland en gastland Bulgarije, daarom was een zege op Tsjechië bittere noodzaak om groep A te overleven.

Twee sets oogde Nederland swingend en soeverein, na een forse inzinking in set 3 herpakte de ploeg zich in de slotfase van de vierde reeks. De Tsjechen missen op het EK maar liefst drie spelers, waarbij vooral het gemis van sterspeler Stokr zich deed voelen. Hij speelde liever voor zijn Koreaanse club, terwijl diagonaalaanvaller Koneczy vanwege een knieblessure en Vasicek met griep afviel. Zo doet Tsjechië met slechts 13 spelers mee in Sofia.

Terugkeer van oudgedienden

Bij Nederland is de gebrekkige toewijding voor de nationale ploeg inmiddels verleden tijd. Onder de regie van de vorig jaar ontslagen Edwin Benne deden topaanvallers als Dick Kooy en Robert Horstink vaak alleen mee als het hen uitkwam. Passend blijft Kooy kwetsbaar, de Tsjechen bestookten hem geregeld met de opslag. Bij Vermeulen is Kooy onomstreden als de puntenpakker, die het Nederlandse team op sleeptouw neemt met flitsende smashes als in de vierde set.

Ook oudgedienden als Kay van Dijk op de diagonaal en de grijze middenaanvaller Rob Bontje keerden deze zomer terug. Van Dijk, met 2 meter en 14 centimeter de langste speler in de selectie heeft zijn topvorm hervonden. Ook op 34-jarige leeftijd is Bontje onbetwist de beste blokkeerder van de Nederlandse ploeg. Hij sloeg het beslissende gaatje in de tweede set met twee killbloks, bouwde ook in de vierde reeks een muur boven het net en pakte aanvallend de nodige punten mee.

Driemansblok tegen de Tsjech Finger. Beeld epa
Driemansblok tegen de Tsjech Finger.Beeld epa

Beste volleyballers op het veld

Jasper Diefenbach speelde als tweede middenman, de eveneens teruggekeerde Jeroen Rauwerdink was de passer/loper naast Kooy. Zo staan eindelijk weer de beste volleyballers op het veld, al kon coach Vermeulen geen beroep doen op de geblesseerde libero Jelte Maan en de nog revaliderende Horstink. Gijs Jorna fungeert op het EK als eerste libero en volgens de nieuwe regels kan Vermeulen voor elk duel een speler aanwijzen als tweede `keeper'.

In de eerste set scoorden beide ploegen tot 13-13 keurig in de side-out, op de service van de tegenstander. Nadat Nimir Abdelaziz de druk opvoerde vanaf de servicelijn sloeg het Nederlandse team prompt een gaatje van drie punten. De verwoestende sprongservice is een belangrijk wapen van de spelverdeler, die in de eerste set schitterend Jeroen Rauwerdink vrijspeelde en bovendien zelf op 23-20 wist te scoren met de aanval.

Grillige prestaties

Ook met één hand wist de atletische Abdelaziz zijn aanvallers te bedienen, waarna hij op 3-3 in de tweede set nog een keer de rol van afmaker speelde. Abdelaziz maakte opnieuw een punt als aanvaller, in een cruciale fase van de vierde set. Het is spectaculair om te zien hoe de spelverdeler ogenschijnlijk snel een ander jasje aantrekt.

In potentie beschikt Nederland over voldoende power om de anonimiteit te ontstijgen op het EK, maar de prestaties zijn grillig gebleven. In de schaduw van de vrouwen plaatsten de mannen zich voor het EK door Spanje in een tweeluik te verslaan, waarna ze in groep 2 van de World League België voorrang moesten verlenen. De volleyballers versloegen een grootmacht als Servië, kregen bijles van Rusland en Iran en verloren in een oefenstage van Estland.

Zo reisden de volleyballers met de nodige twijfels naar het EK, maar wisten ze het sleutelduel met Tsjechië meteen te winnen. Het zal de ploeg vertrouwen geven voor een langer verblijf in Sofia.

Meer over