Volleybalbond zoekt opvolger voor Goedkoop

Het gerucht dat bondscoach Bert Goedkoop zou vertrekken bij de nationale ploeg, gonsde al weken door de volleybalwereld. Volgens Goedkoops werkgever, TVN-voorzitter Schaling, meldden zich al verschillende coaches die het karwei wilden overnemen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Gisteren kon de officiële sollicitatieronde beginnen. Het vertrek van Goedkoop, de man die de nationale ploeg in 1995 Europees kampioen maakte, werd definitief. Schaling, in een inderhaast belegde persconferentie: 'Na rijp overleg zijn Top Volleybal Nederland en Goedkoop overeengekomen dat Bert met onmiddellijke ingang zijn functie neerlegt.'

De Amsterdamse trainer, de beste van Nederland heette het tot voor kort nog, had het zijn speelsters gistermorgen meegedeeld. Hij was niet meegeweest op trainingskamp in Cuba. Een enkeloperatie had hem immobiel gemaakt. De vele weken rust achter de eigen geraniums hadden Goedkoop vervolgens de gelegenheid geboden zich op zijn eigen positie te beraden.

Het contract tot en met de Spelen van 2000 kon daarom gisteren in de versnipperaar. TVN hoeft daarvoor nauwelijks te bloeden. 'Het was Bert niet om het geld te doen.' Goedkoop wilde van zijn baan af, omdat hij zich niet meer kon motiveren om met zijn jonge speelsters een fulltime programma af te werken.

Zelf wilde de coach het voor de publiciteit niet komen uitleggen. Hij heeft zich voor minimaal een week verscholen. Schaling deed nu de explicatie voor hem. 'Goedkoop vond dat zijn vrouwenteam een honderd procent gemotiveerde coach verdient. Dat kon hij niet meer opbrengen. Vermeulen neemt voorlopig waar.'

Het vertrek is, in grove lijnen bezien, de uitkomst van de onverkwikkelijke affaire-Goedkoop. De bondscoach werd na een mislukt Europees kampioenschap - Nederland werd als titelverdediger telerustellend negende - beschuldigd van een relatie met een van zijn speelsters en van hard, haast onmenselijk gedrag ten opzichte van zijn veelal jeugdige internationals.

Het uiteindelijk geschreven rapport sprak van voortrekken van spelverdeelster Fledderus, gebrekkige communicatie, puberaal gedrag en 'hier en daar' zou zijn 'doorgeschoten' in psychologische druk. Goedkoop wilde de inventarisatie van oud-speelster Gleis niet serieus nemen.

Hij nam bij de presentatie al afstand. 'Het rapport is bedoeld voor het bestuur.' De werkelijke waarde van die woorden was dat hij zijn eigen speelsters niet als mondige, volwassen wezens zag. Het afscheid kon dan ook niet uitblijven.

Schaling: 'Voor Bert is er geen tussenweg na alles wat er gebeurd is. Hij heeft door zijn blessureperiode de tijd gehad de gegevens te verwerken. Wij kunnen dat nog relativeren, maar als het je zelf betreft dan komt 't anders aan. Dan krijgt een gedreven man als Goedkoop een knauw.'

Het programma van de nationale vrouwenploeg wordt op dezelfde manier voortgezet. Gisteren werd nog een nieuwe begeleidster aangesteld, Truus van der Kaap van NOCNSF. De aanwezigheid van een vrouw in het begeleidingsteam was een wens van TVN. Het werd Van der Kaap, omdat ze 'goed' met Goedkoop was. De verrassing van het afhaken van de bondscoach werd daarmee afdoende aangegeven.

Het doel van het volledige programma - de vrouwen zijn in de volleybalbegroting duurder dan het succesvolle mannenteam - blijft een plaats bij de eerste drie van de wereld in olympisch Sydney. Slechts wanneer het WK in november in Japan een zelfde deceptie als het EK oplevert, wordt het plan ernstig bijgesteld.

Het verdwijnen van de bedenker van het programma zal volgens de speelsters het plan evenwel niet ondermijnen. Francien Huurman: 'Het prgramma kan zonder Goedkoop bestaan. Wij zijn er ook nog om het draaiend te houden.'

De komende zes weken wordt gezocht naar een opvolger voor Goedkoop. De hij of zij ('maar niet die ene', sneerde Schaling over Agnes Brunninkhuis) moet Nederlands spreken. Vermeulen is een optie. Kandidaten Krijnsen en Mathieu zijn juist door clubs aangetrokken. De in Nederland terugkerende familie Selinger heeft in zoon Avital zo'n taalvaardige kandidaat.

Meer over