Volkssport

Kom, dacht de man in de straat, we kunnen niet alleen de Marokkanen iets laten doen. Kom, zei hij tegen de vrouw in zijn straat, laten we wat gaan organiseren....

De Schimmelstraat is Oud-West in Amsterdam en Oud-West is een volksbuurt. En alleen daar kun je zien waar de echte voetbalminnaars wonen en dat voetbal wezenlijk een volkssport is gebleven.

In de zogeheten volkswijken van de grote steden leven veel zogeheten allochtonen en die zijn ook in voetbal. Turkse bakkers en Turkse snackbars hebben temidden van de oranje slingers prominent een Turkse vlag gehangen. Niet sloddervossig aan een lijntje of een paal maar gedrapeerd achter het raam, want voor Turken is de eer van het land ook een persoonlijke eer.

De bovenste verdieping van het pand op de hoek Karel Doormanstraat/Charlotte de Bourbonstraat in de wijk Bos en Lommer, nog westelijker in Amsterdam en nog mohammedaanser, ziet eruit als een Scheveningse haringlogger op vlaggetjesdag.

Tussen de oranje slierten die strak hangen van daklijst naar vensterbank, zijn mathematisch gerangschikt een Nederlandse vlag, een Marokkaanse vlag, een Turkse vlag, een Franse vlag, een Surinaamse vlag, nog een vlag, en dit alles in een samenhangend verband bekroond met een manshoge 'huisgemaakte' tekening van Edgar Davids.

Een Surinaamse artiest?

Opvallend veel Surinamers liepen rond in oranje kledij, zaterdag bij het boodschappen doen en pinksterzondag in afwachting van de wedstrijd. Oranje petje op het hoofd, oranje hemd of T-shirt om het bovenlijf, een oranje jurk om het hele lijf van een Surinaamse mama.

Doodstil was het zondagmiddag in Bos en Lommer. Turkije speelde tegen Italië en zelfs de kinderen waren binnen. Doodstil bleef het in Bos en Lommer: de Turken verloren van Italië na een lullige strafschop.

In Amsterdam-Zuid vind je geen voetbal-exhibities op straat, noch in de deftig geworden Jordaan (behoudens een enkel café). Wel op het Rembrandtplein en Leidseplein. Maar daar heerst de commercie en staat dus de televisie en concentreert zich de politie en daar valt nooit iets waarlijks te vieren.

Zondagavond zeker niet na de wedstrijd Nederland-Tsjechië. En toch host en oléét daar op de hoek Halvemaansteeg voor café 't Hof van Holland een groepje bierdronken jongelui. De kleuren oranje en donkerblauw domineren de twee nationale uitgaanspleinen, het donkerblauw is van de Mobiele Eenheid.

Het EK 2000 in Nederland en België moet en zal een feest worden en dus is de politie - op z'n Duits - massaal aanwezig en alomtegenwoordig.

Heel erg zichtbaar - en onzichtbaar. Achter de drie donkerblauwe ME-bussen tegenover de homobars van de Halvemaansteeg staan zondagavond drie opvallend onopvallende 'stillen' van de politie verdekt opgesteld, alledrie Jaap Stam-koppen. 'Een beetje opgefokt,' zegt de middelste in zijn mobieltje over het hosvolkje.

Pinkstermaandagmiddag, de dag na de gênante één-nul voor Nederland, is Amsterdam katerig en kil.

Op de Wallen loopt en rijdt de politie zich een file om de boel... eh...

Meer over