AnalyseBritse media

Volgens de Britse media is schaken geen echte sport, er komt immers gras noch bal bij kijken

Is schaken een sport? Niet volgens de Britse media. Schaakminnende lezers van de sportpagina’s hebben afgelopen weken naast vele verhalen over voetbal, rugby, cricket, paardensport, ­Formule 1 vergeefs gezocht naar stukken over de WK-tweekamp tussen Magnus Carlsen en ­Fabiano Caruana.

Winnaar van de tweekamp, Magnus Carlsen, poseert met zijn trofee.  Beeld EPA
Winnaar van de tweekamp, Magnus Carlsen, poseert met zijn trofee.Beeld EPA

Van de titelprolongatie door Carlsen werd gewag gemaakt op de nieuwspagina’s, hetzij met een foto plus bijschrift (The Daily Telegraph), een berichtje naast het grotere nieuws dat Boris Johnson heeft voorkomen dat de nieuwe metrolijn in Londen naar Winston Churchill zou worden vernoemd (The Evening Standard) of een serieus verslag met een diagram (The Guardian).

En toch zijn Engelse schaakliefhebbers niet slecht af. The Times en The Daily Telegraph hebben elke dag een schaakrubriek op dezelfde pagina als waar de hofberichten, bridgeverslagen en overlijdensadvertenties staan.

Actueel zijn deze columns vaak niet. In eerstgenoemde krant trakteert Raymond Keene, fameus om zijn neiging tot zelfplagiaat, lezers vaak op partijen uit het victoriaanse tijdperk.

De serieuze technische stukken over Carlsen – Caruana zijn ­geschreven door grootmeester Jon Speelman, met zijn wilde bos grijze krullen, wollen truien en linnen tas een opvallende verschijning in de analysekamers.

No Brit

Het probleem voor de media was dat er geen Brit deelnam aan de tweekamp, anders dan in 1993 toen er op de tv leerzame wedstrijdverslagen te zien waren van Gary Kasparov – Nigel Short. Op zoek naar spannende verhaallijnen werd vooraf de vraag gesteld of de New Yorker Caruana de nieuwe Bobby Fischer was. Carlsen werd door Simon Briggs, in het dagelijks leven een tennisverslaggever, vanwege zijn ‘schier moeiteloze spel en superzelfvertrouwen’, omschreven als het antwoord van de schaakwereld op Roger Federer. Op de binnenlandpagina uiteraard.

Caruana keert volgende maand terug naar Londen, waar hij op het kantoor van Google twee partijen zal spelen tegen zijn landgenoot Hikaru Nakamura, waarna voor de winnaar een finale volgt tegen Lev Aronian of Maxime Vachier-Lagrave.

Een week eerder vindt de ­London Chess Conference plaats, georganiseerd door de Engelse schaakfederatie die al jaren strijd voor erkenning van ­schaken als sport, wat leidt tot recht op subsidie. De Britten kennende, moeten ze de schaakborden misschien op een grasveld neerzetten alvorens het etiket sport wordt toegekend.

Meer over