Voetbaltaal (11)

Op 9 juni begint het WK voetbal. Dan wordt Nederland tweetalig; de ene helft beheerst voetbaltaal, de andere helft niet....

Louis van Gaal zei dat Guus Hiddink Australië in de wedstrijd tegen Nederland ‘goed had neergezet’. De ploeg ‘stond goed’. Beide uitdrukkingen kunnen ook door beginnende voetbaltaalsprekers zonder risico worden gebruikt, mits het een wedstrijd is waarin weinig doelpunten vallen, het op het middenveld krioelt van de spelers en de wedstrijd heel erg saai is. Achteloos spreken: ‘Ploeg staat goed.’

Of een team ‘goed staat’, heeft te maken met de gekozen speelwijze. Het kan gaan om ‘4-3-3’ (vier verdedigers, drie middenvelders, drie aanvallers), ‘4-4-2’, ‘4-5-1’, ‘4-2-2-2’ of een andere variant, waarbinnen elke speler een ‘zone’ en ‘looplijnen’ toegewezen heeft gekregen. Is het niet binnen een kwartier 3-0 voor de tegenpartij dan kan, onder voorbehoud, worden opgemerkt dat het team ‘goed staat’.

‘Voetbalwedstrijden worden op het middenveld beslist’, is ook een veilige. Hebt u voldoende zelfvertrouwen opgebouwd, dan kunt u nu iets te berde brengen over ‘met de punt naar achteren’ of ‘met de punt naar voren’ spelen.

Wordt gespeeld ‘met de punt naar voren’ dan ‘functioneert’ de middelste middenvelder, vroeger wel ‘midmid’ genoemd, op de ‘10-positie’ als ‘hangende spits’ áchter de ‘diepe spits’. Speelt de driehoek ‘met de punt naar achteren’, dan heeft de ‘midmid’ een meer verdedigende, ‘controlerende functie’. Op een ‘viermansmiddenveld’ met ‘de ruit’ zijn beide posities ‘ingevuld’.

Verliest u zich overigens niet in debatten over het gehanteerde ‘systeem’ (meestal over ‘4-3-3’ of ‘4-4-2’ en het gebruik van ‘vleugels’). Hoort u Jack van Gelder daarover een vraag stellen aan Marco van Basten, dan is het beter om een wegwerpgebaar te maken en ‘kein keloel!’ te roepen. Dat voorkomt oeverloos gezwets en bovendien citeert u een beroemde coach (Ernst Happel). Daar kunt u altijd mee aankomen. Oefent u het maar eens rustig voor uzelf. ‘Kein keloel!’ Ook handig tijdens politieke debatten.

Bert Wagendorp

Meer over