Update

Voetbalsprookje komt uit: Leicester City Engels kampioen

Leicester City heeft zonder te spelen de Premier League gewonnen. In een levendige, vechtlustige en krankzinnige stadsderby tegen Chelsea verspeelde Tottenham Hotspur maandagavond een 2-0 voorsprong. Door de 2-2 bleef de voorsprong van Leicester zeven punten met nog twee wedstrijden te gaan. Het is de eerste keer in haar 132-jarige bestaan dat Leicester zich de beste van het land kan noemen. Bij het begin van het seizoen gold het team van Claudio Ranieri als degradatiekandidaat. Het is de grootste sensatie uit de geschiedenis van het Engelse voetbal.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld epa
Beeld epa

In de provinciestad van Richard III, David Attenborough, Gary Lineker, Engelbert Humperdinck en Thomas Cook is door het resultaat in Londen een waar volksfeest uitgebarsten. Speciale dank moet daarbij uitgaan naar de ploeg van Guus Hiddink die Tottenham Hotspur als een bezetene te lijf was gegaan. Letterlijk, in veel gevallen. 'Leicester! Leicester! Leicester' zongen de Chelsea-fans na afloop, terwijl de Spurs-supporters een ovatie gaven aan hun spelers. Het leek alsof de blauwen van Chelsea kampioen waren geworden in plaats van hun collega's in de Midlands.

De Spurs waren naar West-Londen afgereisd in de wetenschap dat het sinds 1990 geen enkele competitiewedstrijd had gewonnen op Stamford Bridge. Tevens leefde het besef dat Chelsea veel liever heeft dat Leicester kampioen worden dan de grote Londense rivaal.

Voor de wedstrijd hadden spelers als Eden Hazard en Cesc Fabregas dat volmondig erkend voor de televisiecamera's. Een handicap voor Spurs was bovendien het gemis van de jonge sterspeler Dele Alli die was geschorst na wangedrag tegen West Bromwich Albion. Tegen deze achtergrond begon de thuisploeg op furieuze wijze aan de wedstrijd, gespeeld in een kolkend stadion. Tot kansen leidde dit aanvankelijk niet. Pas na een half uur spelen kreeg Fabregas een goede schietkans, maar hij mikte naast.

Het grootste mirakel sinds King Arthur

Het wonder is geschied: het nietige Leicester City is kampioen van Engeland. Het geheim van de club is gebaseerd op Cruijffiaanse logica: eenvoud loont, constateerde Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn.

De Belgische middenvelder Eden Hazard. Beeld afp
De Belgische middenvelder Eden Hazard.Beeld afp

Heethoofd in gevecht

De stadsderby was rijk aan incidenten en de Spurs mocht zich gelukkig prijzen dat het met elf man op het veld stond nadat Kyle Walker had nagetrapt. Tegenover de kracht en furie van The Blues stond de tijdloze elegantie van de gasten uit Noord-Londen, die wanhopig strijden om de eerste titel sinds 1961. Een paar minuten na de kans van Fabregas sleten Eric Dier en Erik Lamela de wat statische achterhoede van Chelsea open waarna goudhaantje Harry Kane beheerst kon scoren.

De elegantie van Spurs wordt echter belichaamd door Christian Eriksen en het was de ex-Ajacied die Son Heung-Min met een fijne pass in staat stelde de score te verdubbelen. Het deed de gemoederen alleen maar toenemen en kort voor rust brak er een gevecht uit na een duel tussen Willian en Danny Rose. Mousa Dembele had geluk dat de arbiter niet zag dat hij heethoofd Diego Costa in de ogen greep.

In de rust versterkte Hiddink de aanval door Hazard er in te brengen. Na een kwartier bracht Gary Cahill de spanning terug door een verloren bal uit een hoekschop binnen te schoppen. Het duel bleef heen en weer gaan, met enorm veel druk op de bal. Chelsea vocht voor wat het waard was, maar bezit niet meer de klasse van vorig seizoen. Spurs leek redelijk eenvoudig op de been te blijven totdat Hazard het op zijn heupen kreeg en de bal vijf minuten voor tijd prachtig de kruising in draaide. Stamford Bridge ontplofte, maar dat was niets vergeleken bij wat er in Leicester plaatsvond.

Bij de persconferentie vertelde Hiddink, die na afloop bij een grote schermutseling ten val was gekomen, dat hij een telefoontje had gekregen van Ranieri. 'Hij klonk emotioneel,' verklapte de Achterhoeker, 'en ik denk dat hij wel vijf keer dank je wel heeft gezegd.' Over twee weken komt de Italiaan met zijn ploeg naar Stamford Bridge voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Hem wacht dan een erehaag van de club waar hij 12 jaar geleden weg werd gestuurd omdat hij niet in staat zou zijn om titels in de wacht te slepen.

Diego Costa en Mousa Dembele in een niet zo vriendschappelijke houding. Beeld reuters
Diego Costa en Mousa Dembele in een niet zo vriendschappelijke houding.Beeld reuters

Fotoserie
Ontmoet de antihelden van een sprookjesploeg. Acht opmerkelijke mannen die Leicester City groot maakten.

Uitzinnige Leiester-fans. Beeld reuters
Uitzinnige Leiester-fans.Beeld reuters
Meer over