analysecoronastop voetbal competities

Voetballoze tijden in het verschiet door ‘coronastop’

Van de pupillen tot de profs, nergens wordt de komende weken in wedstrijdverband tegen een bal getrapt. De ‘coronastop’ treft ook veel Europese competities. En mogelijk zelfs het EK.

Feyenoord heeft gescoord, de Kuip juicht. De komende weken even niet.Beeld BSR Agency

Met de totale afgelasting van het voetbal in Nederland tot zeker 1 april treedt het land een zeldzame periode binnen: een voetballoze tijd van bijna drie weken en dat midden in de beslissende fase van het seizoen.

De competitie in onder meer eredivisie en eerste divisie ligt zeker twee speelronden stil. De opschorting van het voetbal in verband met de beteugeling van het coronavirus treft ook het Nederlands elftal. De nationale ploeg mist oefeninterlands tegen de Verenigde Staten en Spanje. Ook het volledige amateurvoetbal bij de senioren en de jeugd valt uit.

Wat zijn de gevolgen voor het betaald voetbal?

Terwijl tot donderdag alleen de duels in de brandhaard van het virus Noord-Brabant waren afgelast, geldt dat sinds de afkondiging van strengere maatregelen door de overheid voor heel Nederland. Alle duels zijn opgeschort. Wedstrijden in het betaald voetbal zijn altijd evenementen met meer dan honderd mensen en die grens is aangehouden bij het bepalen van het virus indammende beleid. Tot 1 april dus geen betaald voetbal.

Mocht het betaald voetbal na 1 april worden hervat in verband, dan is in principe nog tijd over om de competitie ordentelijk uit te spelen. De laatste speelronde van de eredivisie staat gepland op zondag 10 mei. Daarna zijn nog twee weekeinden ingeroosterd, plus doordeweekse dagen, voor onder meer wedstrijden in de play-offs, met vier clubs voor één ticket in de voorronde van de Europa League. 

Die toch al niet overdreven populaire play-offs afschaffen (of halveren) geeft dus zomaar vier speeldagen ruimte. De andere play-off gaat om promotie of degradatie van één club. Ook daarvoor zal best nog ruimte te vinden zijn. Mogelijk gaat het vullen van die data alleen ten koste van vakantie van internationals, als het EK doorgaat tenminste.

Alle Nederlandse clubs zijn bovendien uitgeschakeld in de Europese toernooien. Ook daardoor is misschien nog ruimte op de kalender te vinden voor inhaalduels, al is er in de eredivisie al een doordeweekse ronde gepland in april en staan er ook nog twee inhaalwedstrijden op het programma vanwege de storm van een maand geleden. AZ – Feyenoord op woensdag 8 april, FC Utrecht – Ajax een dag later, twee wedstrijden met mogelijk grote invloed op de titelstrijd.

Het zal in menig buitenland veel lastiger zijn de competitie uit te spelen, vooral in landen die nog volop verwikkeld zijn in Europese toernooien. De KNVB meldt in een persbericht: ‘De KNVB zal bij een eventuele hervatting vasthouden aan het spelen van wedstrijden voor publiek. Pas in het laatste stadium van de competitie, als er echt niet meer geschoven kan worden, komt het noodmiddel van spelen zonder publiek in beeld.’ Algemeen directeur Eric Gudde wijst ook op de organisatorische, sportieve en financiële uitdagingen waarvoor het voetbal zich gesteld ziet.

Wat gebeurt er met Oranje?

Bondscoach Ronald Koeman maakte woensdag zijn voorselectie bekend voor oefenduels tegen de Verenigde Staten, op 26 maart in Eindhoven, en tegen Spanje, drie dagen later in Amsterdam. Het waren de laatste interlands voor de werkelijke start van de voorbereiding op het EK, met een trainingskamp in Zeist vanaf 18 mei. Daarna volgen oefenweken in De Lutte en Oostenrijk.

Het EK begint normaliter op 12 juni. De Uefa vergadert dinsdag 17 maart met de 55 aangesloten bonden en de Europese vertegenwoordiging van clubs over onder meer de voortzetting van de Champions League en de Europa League, alsmede het EK. De voortgang van de Europese clubtoernooien staat ook onder druk, omdat in menig land geen publiek welkom is bij wedstrijden of spelers in quarantaine zitten, waardoor ze niet kunnen reizen. Ook in veel buitenlanden zijn nationale competities opgeschort. Het is onbekend hoelang dat allemaal gaat duren.

In de afgelopen weken ontstonden aparte situaties. Een groep supporters van Paris SG bijvoorbeeld vierde de entree in de kwartfinales woensdag massaal, buiten het stadion, omdat in het Prinsenpark geen publiek was toegestaan. Hier en daar is al geopperd het EK uit te stellen tot 2021. Dat kan eventueel qua data, al heeft de Fifa voor die zomer dan een WK voor clubs voorzien. Ook voor de WK-kwalificatiereeks is iets meer ruimte, omdat het toernooi in Qatar pas in het najaar van 2022 plaatsvindt in plaats van in de zomer.

Bij de vrouwen is vooralsnog geen probleem, waar het gaat om de nationale ploeg. De ploeg van Sarina Wiegman hervat de bijna geklaarde kwalificatie voor het EK in Engeland van 2021 met duels tegen Kosovo en Estland, op 10 en 14 april.

En ook geen amateurvoetbal dus?

Ook alle amateurvoetbal is tot 1 april afgelast, voor zowel veld als zaal. De KNVB wil dat de clubs ook geen trainingen geven. Directeur Jan Dirk van der Zee: ‘Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal.’

Meer over