Voetballers gaan voorbeeld geven

De politie van Noord-Holland-Noord wil graag dat profvoetballers op scholen in de streek in de klassen gaan optreden. Niet om te laten zien hoe vaak je een bal hoog kunt houden, maar om te tonen dat je het met een gezond en sportief leven ver kan schoppen in de maatschappij....

Vooral oudere tieners willen nog wel eens uit de band springen, waarbij alcohol een kwalijke rol kan spelen. De politie denkt dat de lijfelijke aanwezigheid van bekende voetballers de jeugd kan inspireren tot beter gedrag.

Eredivisieclub AZ uit Alkmaar is benaderd om aan het experiment mee te werken. De plannen zijn volgens een woordvoerster van de politie nog niet rond, maar het zal er in de toekomst volgens haar zeker van komen.

Een prima idee. En wellicht snijdt het mes ook nog aan twee kanten. Een speler die voor de klas de jeugd oproept zich beter te gaan gedragen zal dat de zondag daarna in het veld ook moeten waarmaken. Hij zal dus niet schelden tegen de scheidsrechter, geen harde tackles van achteren uitvoeren en hij zal eventueel verlies blijmoedig en sportief accepteren.

Verder een goede raad voor spelers die voor de klas gaan. Laat de bolide thuis en ga op de fiets of - als het onverhoopt slecht weer is - met de bus naar de betreffende school. Ga ook niet in driedelig clubtenue, maar in spijkerbroek en een gemakkelijk overhemd. En draag sportschoenen van een onbekend merk. Daar zal de jeugd echt van opkijken.

Meer over