Voetballerijsekte verstikt de vrije geest

De voetballerij mag zijn veranderd in een catwalk, de waarheid over voetballers is dat ze enorm op elkaar lijken. 'Het is echt copycat-gedrag. Je hoort er niet meer bij zonder tattoos.'

Bart Vlietstra
Jürgen Locadia. Beeld instagram & facebook
Jürgen Locadia.Beeld instagram & facebook

Degelijker dan Hedwiges Maduro kom je ze haast niet tegen. Ruimde als puber uit zichzelf de afwas uit, had op zijn 18de al ter zake doende teksten in interviews en blonk op het voetbalveld uit door de simpele passes te versturen. Gewoon met binnenkant voet.

Zijn haar was sober geknipt. Kort, met een likje gel. Op zijn armen geen tatoeages, om zijn nek of vingers geen goud, om zijn heupen geen moeilijke broek. (Een moeilijke broek is een broek waarvan je de bovenkant met de zijkanten van je dijbenen naar buiten moet duwen anders zakt hij af. Een broek dus die helemaal niet lekker zit - vandaar de term moeilijk. Desondanks zeer populair onder voetbalprofs.) Een oase van nuchterheid binnen een generatie - zeg maar geboren tussen 1985 en 1995 - die zich nogal graag van zijn hipste kant laat zien.

Sinds een aantal jaar is Maduro om. Op sociale media plaatst hij selfies met een stoere pet, een hippe bril, een gangster-blik en een moeilijke broek.

'De tattoo weerspiegelt hun identiteit'

Hoe ga je om met een generatie profvoetballers die allemaal uniek willen zijn? PSV-directeur Gerbrands probeert ze te doorgronden en duikt in hun wereld. 'We laten ze ook zelf hun regels bepalen.'

Nemanja Gudelj. Beeld instagram & facebook
Nemanja Gudelj.Beeld instagram & facebook

'Ik wil kracht uitstralen'

'Ik wil een basisplaats afdwingen bij PSV, dat is mijn eerste droom. Elke jongen van mijn leeftijd wil de Champions League winnen, maar ik blijf liever bescheiden.' Lees hier het interview met Steven Bergwijn (18), rechtsbuiten van PSV.

Discussie

Even opvallend was het moment dat Gregory van der Wiel zich in de mixed zone meldde met een Louis Vuitton-trolley. Van der Wiel was een rebel, hij had als puber een geblondeerd matje, droeg rare T-shirts, zei dat hij verdedigen eigenlijk maar niets vond en had een rugzak van een onbekend merk. Die rugzak was dus omgeruild voor een koffertje waar de ganse profvoetbalwereld mee loopt.

Recentelijk tierde de discussie over de té extravagante voetballer hevig. De waarheid is dat ze juist enorm op elkaar lijken. Volg een willekeurige voetbalprof op Instagram en je ziet dezelfde voorkeuren. Muziek (hiphop), auto (Bentley), tatoeage (tribal, tijger of de namen van familie in het Chinees), kleding (Dsquared), vakantie (Miami of Dubai), sociale media (Instagram en Snapchat), toilettas (Louis Vuitton), schoenen (gesponsorde Nikes of Adidas), spelcomputer (PlayStation), parfum (D&G), kapper (Hanni Hanna), ja zelfs de interieurdeskundige (Eric Kusters) is vaak dezelfde. Die hoed (Larose) van Memphis? Hadden we toch allang bij andere voetballers gezien.

De voetballerij is een sekte, de vrije geest wordt verstikt. Is dat te cru gesteld? Nee. Een origineel interview is een zeldzaamheid. Michiel Kramer, Klaas-Jan Huntelaar en Viktor Fi-scher; dan houdt het op. Maar ook zij laten zich door hun kapper een scheiding aanmeten op dezelfde plek als al hun collega's.

Homo's bestaan nog steeds niet in de voetballerij. Over baarden struikel je, maar alleen een snor, dat durft niemand aan. Er is geen voetballer die van klassieke muziek houdt. Of van metal. Die graag naar een film van Alex van Warmerdam gaat. Die een seizoenkaart van museum Boijmans Van Beuningen heeft. Of zelfs maar Pinkpop bezoekt.

Niets van dat alles. Zelfs Messi heeft nu tattoos.

'Het is echt copycat-gedrag. Je hoort er niet meer bij zonder tattoos. Hij heeft er één, dan wil ik het ook graag. Een eigen identiteit zit daar niet in', zei oud-prof Geert den Ouden in het blad NUsport.

Gregory van der Wiel. Beeld instagram & facebook
Gregory van der Wiel.Beeld instagram & facebook
Hedwiges Maduro. Beeld instagram & facebook
Hedwiges Maduro.Beeld instagram & facebook

Catwalk

Den Ouden kon er wat ijdelheid betreft zelf ook wat van. Ging altijd als laatste de kleedkamer uit. Nog even het diadeempje of haarbandje goed doen, de kousen omhoog.

Je kunt stellen dat sinds Johan Cruijff Danny Coster ontmoette de voetballerij steeds meer is veranderd in een catwalk. En dat nu vrijwel alle profvoetballers fashionable willen zijn, is simpelweg een evolutionair gevolg.

En is dat erg, eigenlijk? Nou ja, best wel. De oorspronkelijke geesten lijken stilaan te zijn bijgeschaafd tot robotten. Ook omdat er geen rolmodellen meer zijn, verklaarde Erwin Koeman al eens. '80 procent van een selectie is jong, vroeger was dat andersom. Die jonge jongens hebben geen houvast en geen voorbeeld meer. Ze kunnen niet voetballen als ze niet hun eigen naam of die van hun kind op hun schoenen hebben staan. Dat geeft aan dat ze met andere dingen bezig zijn.'

Veel coaches klagen steen en been over het gebrek aan initiatief in hun ploeg. Profs die zelf iets tactisch omzetten, die iets opportunistisch doen om de boel open te breken of desnoods een origineel uitje organiseren om de boel op te schudden. Ze ontbreken op vrijwel ieder niveau. Voetbal is er saaier en voorspelbaarder van geworden, al dat uiterlijk vertoon ten spijt.

Laatst was er een reportage op Ziggo Sport met de drie jonge Ajacieden Bazoer, Riedewald en Tete. De wat-draagt-en-doet-de-jonge-prof-bingokaart liep in hoog tempo vol. Petjes met hun eigen initialen, een bril met zwart montuur (Riedewald), een gouden ketting (Tete), wekelijks kapperbezoek, voortdurende blik op de telefoon en ze spraken straattaal. Toen ze wat wilden drinken, bestelden ze alledrie verse muntthee. Toen dat er niet was, vroegen ze om appelsap, water en een warme chocolademelk met slagroom. Toch wel een mooi moment.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Cristiano Ronaldo. Beeld instagram & facebook
Cristiano Ronaldo.Beeld instagram & facebook
Jürgen Locadia. Beeld instagram & facebook
Jürgen Locadia.Beeld instagram & facebook
Steven Bergwijn. Beeld instagram & facebook
Steven Bergwijn.Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
null Beeld instagram & facebook
Beeld instagram & facebook
Meer over