Voetballer Quagliarella gestalkt en uitgemaakt voor 'maffiamaatje'

De Italiaanse voetballer Fabio Quagliarella heeft tegenover een rechter in Torre Annunziata, nabij Napels, een verklaring afgelegd over de werkelijke reden voor zijn vertrek bij voetbalclub Napoli in 2010. Volgens de 32-jarige aanvaller, die tegenwoordig onder  contract staat bij Torino,  werden hij en de Napolitaanse club gestalkt door een politieagent die in Quagliarella een 'maffiamaatje' en een 'pedofiel' zag.

Fabio Quagliarella Beeld Reuters
Fabio QuagliarellaBeeld Reuters

Quagliarella getuigde in het kader van het proces tegen de voormalige agent Raffaele Piccolo die terechtstaat voor het stalken en lastigvallen van vips in Napels. Slachtoffers waren onder meer de bekende zanger Guido Lembo uit Capri. Quagliarella vertelde dat hij met als andere slachtoffers van Piccolo, die hij in 2000 had leren kennen, werd bestookt met anonieme brieven en sms'jes waarin de voetballer in verband werd gebracht met de Camorra (de Napolitaanse maffia) en seksuele uitspattingen en werd afgeperst.

'Mijn vertrek naar Juventus was het gevolg van de valse en absurde beschuldigingen dat in een camorrista en pedofiel was en deelnam aan orgieën', citeert de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport de oud-international van de Italiaanse nationale voetbalploeg. 'Deze beschuldigingen kreeg ik niet alleen toegestuurd, maar op de een of andere manier kreeg ook Napels-voorzitter De Laurentiis die onder ogen', aldus Quagliarella.

Volgens Quagliarella kon hij op een gegeven moment het gestalk en de geruchten niet meer aan en vroeg om te worden uitgeleend aan Juventus. Quagliarellas vertrek naar de 'Oude Dame' uit Turijn viel niet goed bij de fans van Napoli. Een doodskist vol met foto's van de aanvaller werd voor zijn huis gelegd.

Toch besloot Quagliarella te zwijgen. Juventus nam hem in 2011 definitief over. In juli 2014 tekende Quagliarella bij Juventus stadgenoot Torino.

Verband met de maffia

Het is niet voor het eerst dat een Italiaanse voetballer in verband wordt gebracht met de maffia. Zo moest Fabrizio Miccoli in 2013 vertrekken bij Palermo omdat hij nauwe banden bleek te hebben met de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Hij zou een maffialid hebben gebruikt om de eigenaar van een nachtclub af te persen.

Ook Vincenzo Iaquinta, die onder meer bij Udinese en Juventus speelde, moest in het verleden getuigen omdat hij twee geweren in zijn huis zou hebben bewaard voor de 'Ndrangheta, de Calabrische maffia.

Anders dan Miccoli en Iaquinta heeft Quagliarella echter nooit de beschuldigingen van 'maffiamaatje' voor een rechter hoeven te weerleggen.

Meer over