Voetballen voor hoop

Bericht uit Zuid-Afrika. Kennissen zijn onderweg van Kaapstad naar Johannesburg. Maandag speelt Nederland er tegen Denemarken. Alles goed, luidde het sms’je....

Nell Westerlaken

Waarom zou je Kaapstad níet overleven? De verhalen over de rauwe rand van Zuid-Afrika zijn een eigen leven gaan leiden. De andere kant van het verhaal komt niet aan bod: dat je als toerist een goede bescherming hebt met

a) je geld.

b) je blanke vel.

c.) je gezonde verstand.

Mijn kennissen zijn waarschijnlijk over de snelweg gereden die door Khayelitsha loopt, een straatarm township bij Kaapstad. Daar woont Simphiwe Hobhoshe. Vorig jaar sprak ik hem in Amsterdam, toen hij en zijn muziekgroep optraden in de musical Amandla! Mandela. Ze werden elke avond toegejuicht door publiek dat achteloos een kaartje had gekocht voor een bedrag waarvan Simphiwe en zijn familie een maand kunnen leven. En Simphiwe (36) is niet eens slecht af. Zijn huisje is van steen. Veel van zijn buren wonen onder golfplaat en karton.

Khayelitsha is zo’n gebied waar mijn kennissen niet komen. Het is er arm en gevaarlijk. Dat zegt ook Simphiwe: ‘Veel geweld van zwart tegen zwart’. Sommigen van zijn vroegere vrienden zitten in de misdaad. Anderen in de bak. Simphiwe en zijn makkers zongen zich een weg uit de ergste ellende. Een enkeling voetbalde zich een weg omhoog. De rest kan alleen maar hopen.

Maar er zijn ook mooie dingen in Khayelitsha, zegt Simphiwe, dingen voor toeristen. Leuk voetbal, muziek, dans, je kunt er lekker eten. Hij zou zijn wijk graag aan toeristen laten zien, maar die durven niet. Misschien dat hij van het in Nederland verdiende geld een computer kan kopen. Dan kan hij een website maken en aan de wereld laten zien wat hij en zijn groep te bieden hebben. Dat je als blanke gerust Khayelitsha kunt verkennen samen met hem, en dat je een balletje kunt meetrappen met de jongens in de wijk.

Net als mijn kennissen gaat Simphiwe kijken naar het WK. Maar niet in het stadion: te duur. Mijn kennissen hebben Kaapstad ‘overleefd’. Simphiwe overleeft elke dag in Kaapstad. Het centrum voor gezondheid, onderwijs en voetbal dat de FIFA heeft ingericht in zijn township heet Football for Hope. Maar hoop is het enige waaraan geen gebrek is in Khayelitsha.

n.westerlaken@volkskrant.nl

Meer over