Voetbalfan Santi is dupe van ?politiek proces?

PARIJS Tegen Santos Mirasierra, een 34-jarig lid van Ultra 84, de harde supporterskern van Olympique Marseille (OM), is in Spanje een gevangenisstraf van acht jaar geëist omdat hij een stoeltje zou hebben kapotgeslagen op het hoofd van politieman 87524 tijdens een wedstrijd tegen Atletico Madrid....

Het is een ongebruikelijk schouwspel: heel Marseille loopt dezer dagen te hoop om een lid van de fanatieke aanhang van de plaatselijke voetbalclub te verdedigen. Burgemeester Gaudin schreef een brief aan de ambassadeur van Spanje in Frankrijk. Trainer Eric Gerets zegt zich voor het eerst te hebben geschaamd in een voetbalstadion: ‘Ze sloegen op de supporters in alsof het beesten waren.’ En regionaal dagblad La Provence drukte wekenlang een foto van Mirasierra op de voorpagina af, met daaronder het aantal dagen dat hij achter de tralies zit. Alsof het om een lokale versie van Ingrid Betancourt in Colombia gaat.

In Zuid-Frankrijk wordt de rechtszaak tegen Mirasierra, Santi voor vrienden, als een politiek proces opgevat. ‘De eerste schuldigen zijn de Spaanse agenten, die als wilden tekeer zijn gegaan’, zegt de voorzitter van OM. ‘Om zich vrij te pleiten hebben ze in Santos een ideale zondebok gevonden.’

Het begon op die eerste oktober allemaal met het ontvouwen van een spandoek met daarop het symbool van de Ultra’s uit Marseille: een schedel. Al heeft voetbalbond UEFA die uiting van clubliefde officieel goedgekeurd, de Spaanse gendarme bleek daar anders over te denken. Bij een poging het spandoek in beslag te nemen, kwam het tot een handgemeen.

Daarna lopen de lezingen uiteen. Videobeelden tonen hoe een aanhanger van OM met een stoel inslaat op een politieagent. Mirasierra ontkent dat hij dat was, en zegt alleen een vrouw te hebben beschermd die door agenten dreigde te worden gemolesteerd. Agent 87524 daarentegen weet zeker dat het Mirasierra was die hem met een stoel op het ongehelmde hoofd raakte.

Een sluitend bewijs werd tijdens de rechtszaak niet geleverd. Wel dook een andere video op, waarop te zien is hoe Mirasierra zich op ogenschijnlijk kalme toon met de agenten verstaat.

Naar het vonnis wordt reikhalzend uitgezien. Volgende week dinsdag komt Atletico Madrid naar Marseille voor de returnwedstrijd. Bij de Madrileense club kwamen al mailtjes uit Marseille binnen: we maken jullie supporters dood, één voor elk jaar dat Santi moet vastzitten.

Ariejan Korteweg

Meer over