Voetbalcoaches: liever extra assistent dan techniek

Europese topcoaches steunen het experiment van de UEFA om achter elk doel een extra assistent te plaatsen. Dat meldt de Europese voetbalbond naar aanleiding van een tweedaags forum met topcoaches. De coaches prefereren de proef boven technologische hulpmiddelen.

ANP en Reuters

De proef werd vorig seizoen voor het eerst gehouden tijdens de Europa League. Dit seizoen heeft de UEFA het experiment ook doorgevoerd in de Champions League. ‘De trainers zijn erg positief over dit experiment’, aldus technisch directeur Andy Roxburgh van de UEFA. ‘Ze weten wat de problemen kunnen zijn als we de kant van de technologie op gaan en willen het, net als voorzitter Michel Platini, zo menselijk mogelijk houden.’ Het experiment gaat volgens de UEFA nog zeker twee jaar door.

Fout


Vorige maand gingen de extra assistenten tijdens de wedstrijd Tottenham Hotspur - Young Boys in de voorronde van de Champions League de mist in. Spurs-aanvaller Jermain Defoe maakte een duidelijke handsbal voor hij scoorde, maar dat werd over het hoofd gezien. ‘Er is geen honderd procent garantie, maar op deze manier minimaliseren we het aantal missers’, aldus Roxburgh.

Tijdens het forum, waaraan ook de Nederlanders Henk ten Cate en Martin Jol deelnamen, reageerden de coaches niet enthousiast op het plan van de UEFA om de regel wat betreft gemaakte doelpunten in uitwedstrijden te veranderen. ‘Ze vinden dat het na veertig jaar deel uitmaakt van het spel en dat we het zo moeten houden. Wel vragen ze zich af of we de regel in de verlenging moeten behouden.’

Doelpunt van Frank Lampard tegen Duitsland op het WK in Zuid-Afrika dat ten onrechte werd afgekeurd (EPA) Beeld EPA
Doelpunt van Frank Lampard tegen Duitsland op het WK in Zuid-Afrika dat ten onrechte werd afgekeurd (EPA)Beeld EPA
Meer over