Voetbal: Rutten hoofdtrainer FC Twente

ENSCHEDE (ANP) - Fred Rutten is vanaf komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van FC Twente. René Eijkelkamp wordt zijn assistent. Beide trainers ondertekenden dinsdagmiddag een contract voor drie jaar.

Rutten en Eijkelkamp zijn afkomstig van PSV, waar ze hoofdtrainer Guus Hiddink assisteren. Officieel is Rutten benoemd tot technisch manager. Naast het hoofdtrainerschap is hij ook verantwoordelijk voor het totale technische beleid van de club en de uitvoering daarvan. Daarmee neemt hij de functie over van Johan Plageman, die terugtreedt als technisch directeur en als lid van de raad van commissarissen.

KNVB-beker

Rutten en Eijkelkamp waren allebei eerder werkzaam bij FC Twente. In 1999 volgde Rutten Hans Meyer op als hoofdtrainer. Twee jaar later wonnen de Tukkers onder zijn leiding de KNVB-beker ten koste van PSV. Daarna vertrok Rutten naar PSV. Eerder was hij ook al twaalf jaar in dienst als voetballer van FC Twente en vervulde hij enige tijd de rol van assistent.

Het verleden van Eijkelkamp bij de Enschedeërs is minder uitgebreid. Onder leiding van Rutten, in 1999, was hij ruim een jaar actief als spitsentrainer bij de club.

Niet rouwig

Fred Rutten rouwt niet om zijn vertrek als assistent-trainer bij PSV. ,,Ik kreeg geen reactie van de PSV-directie om coach te worden. Je weet dat dat in de top kan gebeuren, daarom ik ben niet teleurgesteld. De keuze voor FC Twente was vervolgens niet moeilijk. De club was heel concreet en mijn wens was om ooit bij FC Twente terug te keren.''

Volgens voorzitter Munsterman van FC Twente kwam de club bij Rutten uit, omdat hij ,,de clubcultuur kent en internationale trainerservaring heeft.'' René Eijkelkamp wilde loyaal blijven aan Rutten en bleef daarom ook niet in Eindhoven. ,,Als ik bij PSV was gebleven, had ik niet geweten met wie ik moest gaan werken. Ik weet met Rutten waar ik aan toe ben'', reageerde de oud-spits.

Rutten gaf FC Twente te kennen met twee assistenten te willen werken. Oud- Twentespeler Erik ten Hag vult de technische staf komend seizoen bij de Enschedese eredivisionist aan. De ambitie van Rutten en de club is om volgend seizoen de play-offs te halen.

Meer over