'Voetbal is nu bijzaak'

Veel meer dan louter een oefenwedstrijd zal de ontmoeting tussen Nederland en Duitsland van dinsdagavond van vooral symbolische waarde zijn. Door de aanslagen in Parijs komt de wedstrijd symbool te staan voor onverschrokkenheid richting daders en medeleven met de slachtoffers.

Oranje doet zaterdag een rustige uitlooptraining op Hensol Park bij Cardiff. Beeld anp
Oranje doet zaterdag een rustige uitlooptraining op Hensol Park bij Cardiff.Beeld anp

'Voetbal is nu bijzaak', zei Klaas-Jan Huntelaar zaterdag tegen de NOS. Hij verwoordde daarmee het gevoel dat binnen de hele Oranjeselectie leeft. Vrijdagavond, na afloop van de wedstrijd tegen Wales, hoorden de spelers in de kleedkamer van de gebeurtenissen in Parijs. De impact ervan drong pas later op de avond door, toen ze de tv-beelden in het hotel zagen.

Huntelaar hield via WhatsApp contact met zijn ploeggenoot van Schalke, Leroy Sane. Die vertelde hem dat de Duitse ploeg de nacht in Stade de France moest doorbrengen. 'Hij wilde maar één ding', aldus Huntelaar. 'En dat was zo snel mogelijk naar huis.'

De KNVB liet de beslissing over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd aan de Duitse voetbalbond over. Zondagmiddag gaf de DFB groen licht, nadat met de spelers was overlegd. 'De boodschap is duidelijk: we laten ons niet intimideren door terreur', zei Reinhard Rauball, één van de twee interim-voorzitters van de DFB.

Volgens teammanager Oliver Bierhoff is iedereen bij de Duitse ploeg aangeslagen. 'Maar we willen desondanks laten zien dat we staan voor onze waardes en onze cultuur. We leven mee met het Franse volk, met alle slachtoffers.'

In die haast onwezenlijke sfeer zal Oranje vandaag om 11.00 uur vanuit Cardiff in Wales richting Hannover vliegen,waar het duel morgenavond om 20.45 uur gespeeld wordt gespeeld in de HDI-Arena. Net als tegen Wales zal Nederland in een systeem met vijf verdedigers opereren. Dat werkte in het Cardiff City Stadium, in aanvallend opzicht, naar behoren.

Met name Arjen Robben liet vrijdag zien zich prettig te voelen in het systeem met twee aanvallers. Zodra de bal was veroverd, zochten de spelers van Oranje direct de snelle aanvaller van Bayern München. Meerdere keren werd hij in stelling gebracht. Hij scoorde twee doelpunten en stond aan de basis van de openingstreffer.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Wales had bondscoach Danny Blind overleg gevoerd met Robben over herinvoering van de tactiek waarmee Oranje op het WK in Brazilië zo succesvol was geweest. De sterspeler was helder in zijn commentaar: 'We zijn op dit moment niet goed genoeg voor een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers.'

Het systeem met vijf verdedigers kent echter ook nadelen, bleek tijdens het eerste halfuur van de wedstrijd. Wales liet Nederland het spel maken en ving de ploeg pas op bij de middenlijn. Daardoor had Oranje weliswaar veel balbezit, maar kon het, met zijn overschot aan verdedigers, nauwelijks gevaarlijk worden. Pas vanaf het moment dat Nederland op voorsprong kwam, ging het lopen bij de ploeg, omdat Wales wat meer voor de aanval koos en er meer ruimte achter de verdediging kwam de liggen.

Ondanks de versterkte defensie liet Oranje ook in Cardiff defensief weer steken vallen. Vijf verdedigers, zo werd duidelijk, betekent niet dat het makkelijker verdedigen is. Met name de gelijkmaker was knullig te noemen. Wales mocht eerst een korte corner nemen. Daarna kon Emyr Huws vrij inkoppen. Na afloop sprak verdediger Jeffrey Bruma over 'finetunen' van het systeem.

In dat opzicht wordt de krachtmeting tegen wereldkampioen Duitsland een interessante, ook al omdat Arjen Robben zal ontbreken. Hij krijgt rust van Blind. Riechedly Bazoer, Virgil van Dijk en Eljero Elia moeten het duel missen vanwege blessures. Elia wordt vervangen door Jürgen Locadia.

De wedstrijd, waarbij ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar voltallige ministersploeg aanwezig zullen zijn, wordt voorafgegaan door een minuut stilte. Beide teams spelen met rouwbanden.

Meer over