Voetbal floreert én boeit de massa in WK-aanloop

Op weg naar het WK van 2006 zal de voetbalkoorts in het land langzaam oplopen, dat is onderhand een traditie als Oranje in het geding is....

Feit is ook dat de belangstelling voor voetbal onder alle omstandigheden gegarandeerd is. Wie had verwacht dat de stadions tijdens de feestdagen matig gevuld zouden zijn, is bedrogen uitgekomen. Nederlands bekendste voetbaltempel, de Kuip, liep in vier dagen zelfs tweemaal – eerst maandag tegen AZ, vervolgens donderdag tegen Willem II – helemaal vol en ook elders bleken de fans het kerstvoetbal te verkiezen boven een bezoek aan de woonboulevards.

In het perspectief van het snel naderende WK is voetbal qua publieke belangstelling populairder dan ooit. Dat is goed voor de entourage en de beleving van de sport. Maar wat bondscoach Van Basten vooral zal interesseren is de vraag of de kwaliteit daarmee in evenwicht is. De feiten lijken hem gerust te kunnen stellen, want niet alleen overleefden PSV en Ajax de voorronden van de Champions League, ook wisten AZ en Heerenveen zich te kwalificeren voor de afvalreeks van de UEFA Cup.

Maar los van de inderdaad niet onbelangrijke prestaties van de topclubs in het buitenland blijkt ook de eredivisie te boeien en wacht medio januari een interessant vervolg op de winterpauze. PSV staat er op de drempel van het nieuwe jaar weliswaar opnieuw als beste voor, maar de regerend kampioen zal zich voor de titelprolongatie moeten opmaken voor een verbeten strijd. Het zag deze week zijn voorsprong op Feyenoord tot één punt slinken en weet ook dat AZ nog lang niet capituleert.

In vergelijking met 2004, toen PSV na achttien duels 45 punten bezat, heeft het nu drie punten minder. Het elftal heeft het vertrek van een compleet middenveld (Van Bommel, Park, Vogel) knap opgevangen, en toonde een imponerende veerkracht, maar de door Hiddink in gang gezette revisie is nog niet voltooid. Dat is ook bijna onmogelijk nu jonge sterren als Afellay en Aissati een grote verantwoordelijkheid krijgen en de ervaring van de laatste aankopen, Reiziger en Ball, nog niet rendeert.

Feyenoord heeft met name de laatste week zijn aspiraties, maar ook zijn potentie als titelkandidaat onderstreept. Erwin Koeman heeft zijn ideeën overgebracht op een solide elftal waarin het gevaar en de trefzekerheid van het koningskoppel Kuijt-Kalou ook straks moeilijk te beteugelen zal zijn.

Het was voor trainer Van Gaal een lichte ontgoocheling om zijn lichtvoetige, snel combinerende ploeg juist in de topduels met PSV (3-0) en Feyenoord (2-0) onderuit te zien gaan. Voortbordurend op het werk van zijn voorganger Adriaanse zocht hij het in gecontroleerd voetbal; verdedigen als het moet en aanvallen als het kan. Elegantie en bravoure waren opnieuw de kenmerken van het team, dat volgens Van Gaal zelf mentale denkkracht tekort komt in de echte topwedstrijden, maar desalniettemin zoveel kracht en raffinement bezit dat het zal blijven meespelen in de titelrace.

Ajax lijkt aan deelname van de play-offs al niet meer te kunnen ontkomen. Maar ook mét Huntelaar lijkt achterstand op de koploper nu al te groot om nog een serieuze aanval op de top te kunnen openen.

De voorziene spanning aan de top, maar ook in de subtop van de eredivisie, is goed voor het voetbal als bedrijfstak en ze zal ertoe bijdragen dat de temperatuur van Oranje op weg naar het WK stijgt. Want in een boeiende competitie groeien automatisch de verwachtingen rond het Nederlands elftal.

Aan dat voordeel zit ook een nadeel, dat van het hosanna-gevoel. Het realisme van Van Basten zal wel voorkomen dat het kookpunt na een zinderende seizoensontknoping te vroeg wordt bereikt. Hij kent het mijnenveld in het belangenveld van het topvoetbal.

Meer over