Voeckler wint, Contador neemt geel over

In een tumultueuze etappe heeft de Spanjaard Alberto Contador de gele trui in de Tour de France overgenomen van de Luxemburger Andy Schleck.

Van onze redactie

Op de beklimming van de zwaarste berg van de dag, de 1755 meter hoge Port de Balès (buitencatagorie) leek Schleck weg te rijden bij Contador, maar juist op dat moment schoot zijn ketting eraf. Contador reageerde onmiddellijk en demareerde. De nummers drie en vier uit het klassement, Mentsjov en Sanchez, konden volgen. Schleck zette, zodra hij zijn ketting weer op orde had, een woeste achtervolging in, haalde diverse renners in, maar kwam op ruim twintig seconden achterstand boven.

In de 21 kilometer lange afdaling naar de finish bouwden Contador en zijn mede-vluchters de voorsprong uit naar 39 seconden, waardoor Contador het geel overnam. Schleck staat nu tweede in het algemeen klassement op 8 seconden van Contador. Samuel Sanchez blijft derde, Denis Mentsjov vierde, Jurgen van den Broeck vijfde, en Robert Gesink, die vlak achter Schleck eindigde, zesde.

Etappezege

De etappezege in de vijftiende etappe was voor de Fransman Thomas Voeckler, die als enige voorop bleef uit een ontsnapping van tien renners. De Fransman had aan de streep een voorsprong van ruim een minuut op de Spanjaard Aitor Perez Arrieta en de Italiaan Alessandro Ballan. Contador finishte in een groepje op 2.50. Ook Rabo-renner Denis Mentsjov zat daarbij. Schleck arriveerde ruim een halve minuut later. Robert Gesink verloor nog iets meer.

De etappe ging over 187,5 kilometer van Pamiers naar Bagnières-de-Luchon.

Andy Schleck nog in het geel aan de start van de etappe (AP) Beeld
Andy Schleck nog in het geel aan de start van de etappe (AP)
Alberto Contador rijdt weg, met in zijn kielzog Denis Mentsjov en Samuel Sanchez (Reuters) Beeld
Alberto Contador rijdt weg, met in zijn kielzog Denis Mentsjov en Samuel Sanchez (Reuters)
Meer over