Vlasic bijt terug en uitgerekend in Berlijn

Duitse hoogspringster Friedrich dirigeert het publiek, maar niet de wedstrijd...

Berlijn Zeven jaar voor de geboorte van Ariane Friedrich sprong een vrouw voor het eerst over 2 meter. Het was in Berlijn, in 1977, in het Olympia Stadion. De Duitse Rosemarie Ackermann gebruikte de ouderwetse roltechniek en bracht het stadion in vervoering.

Friedrich kent de historische beelden en hoopte met haar vloeiende floptechniek een soortgelijk gevoel op te roepen. Ze wilde een ‘raket’ doen afgaan in het stadion. Dat lukte, al had de oorkaan van geluid een andere oorzaak dan zij beoogde. Het Duitse publiek kreunde van teleurstelling.

Friedrich verloor het enerverende duel met regerend wereldkampioene Blanka Vlasic en greep naast de gouden medaille die Duitsland het meest begeerde. De langbenige blondine met het eigenwijze kapsel en dito karakter gold als het frisse boegbeeld van de Duitse ploeg. Zij moest het land goud brengen en de teleurstelling over de mislukte Olympische Spelen uitwissen.

In Peking pakte de Duitse atletiekploeg slechts één bronzen medaille, bij het speerwerpen.

De druk op Friedrich viel de afgelopen dagen weg door de overwinningen van discuswerper Robert Harting en speerwerper Steffi Nerius.

Maar veel Duitsers hoopten nog steeds op een zege van de sportvrouw die deel uitmaakt van het Duitse politiekorps. Hoogspringen is minder belast door het Duitse dopingverleden dan de werpnummers. Olympisch hoogspringkampioene Heike Henkel (1992) zei niet te twijfelen aan de zuiverheid van Friedrich.

Hoewel Vlasic het hoogspringen de afgelopen jaren heeft gedomineerd, achtte Friedrich zich sinds de Spelen kansrijk. In Peking greep de 25-jarige Kroatische na 34 zeges op rij naast het goud. Ze belandde in een diepe crisis en verloor bij de EK indoor in Turijn voor het eerst van haar Duitse rivale. ‘Ik heb niet aan stoppen gedacht, maar ik had geen zin meer in topsport’, zei Vlasic.

Afgelopen mei, bij de Golden League in Berlijn, bracht Friedrich Vlasic opnieuw een knauw toe. Ze liet de lat tijdens bij het inspringen op 2 meter leggen en sprong er vervolgens in trainingspak achteloos over heen. Het was de opmaat voor een zege en een verbetering van het 18 jaar oude Duitse record. Bij het ingaan van de WK voerde ze de wereldranglijst aan met 2.06.

Ook gisteren probeerde Friedrich haar tegenstander te manipuleren. Ze maande het publiek voor elke sprong tot stilte. Het uitverkochte stadion liet zich gretig door haar dirigeren. Maar met 2.02 had ze al moeite. Pas in haar derde poging gleed ze over de lat. Vlasic had één sprong minder nodig.

Op 2.04 slaagde de Kroatische titelverdedigster opnieuw bij haar tweede sprong. Friedrich faalde tweemaal en liet de lat op de 2.06 leggen, in een uiterste poging de zege veilig te stellen met een evenaring van haar nationale record. Het was muisstil in het stadion – totdat ze lat schampte. Brons was slechts haar deel, omdat ze zo veel pogingen nodig had gehad om in de wedstrijd te blijven.

Vlasic nam vervolgens het heft in handen. Ze waagde drie pogingen het wereldrecord uit 1987 met 1 centimeter te verbeteren tot 2.10. Ze oogstte daarmee de bewondering van het publiek, ook al slaagde ze niet in haar opzet Friedrich in eigen huis de genadeslag te verkopen.

De Duitse keek van een afstandje toe. Ze leek er niet rouwig om te zijn dat ze het Duitse volk had teleurgesteld. Zij had een medaille. ‘Ik heb 2.06 op een haar na gemist. Het was ongelooflijk. Er lag zo veel druk op me. Maar deze medaille betekent veel voor me en daarom ik ga het vieren.’

Friedrich wist ook al waarmee: chocola.

Meer over