Vitesse strijdt, maar doet zichzelf te kort in Europees duel tegen Lazio

Op een kille doch warmbloedige avond in Arnhem deed Vitesse wat een club uit een voetballand in last moet doen: strijden tot het al dan niet bittere eind, slim zijn, en intussen uitgaan van eigen kracht. Het was jammer dat Vitesse de voorsprong waarvoor zo hard was gewerkt, eenvoudig uit handen gaf door geknoei van vooral verdediger Van der Werff: 2-3.

Vitesse-speler Thomas Bruns (R) in duel met Felipe Caicedo van Lazio. Beeld anp
Vitesse-speler Thomas Bruns (R) in duel met Felipe Caicedo van Lazio.Beeld anp

Vitesse zorgde voor zo'n Europese avond waarop supporters best trots zullen zijn, waarvan ze bepaalde beelden zullen koesteren. Vitesse streed, toonde lef en stond op toen het was gevallen. Maar uiteindelijk won dus Lazio, met name door beroerd verdedigen.

Het stond 1-0 en bij Lazio Roma was topspits Immobile net ingevallen, toen verdediger Van der Werff tot twee keer toe weigerde een bal weg te rammen. International Parolo profiteerde en schoot gortdroog raak: 1-1, na 50 minuten. Lazio was toen even sterker. Wie dacht dat Vitesse zou bezwijken, vergiste zich. Telkens weer balde het elftal de vuist, naar het karakter van trainer Fraser, door vol passie aan te vallen. Linssen, een van de uitblinkers, maakte zelfs 2-1.

Opnieuw herstelde Lazio de schade. Sterker: de Italianen wonnen toen Van der Werff de bal opnieuw totaal verkeerd verwerkte en Murgia 2-3 maakte. Twee keer had Vitesse voorgestaan. Net als bij de 1-0 van Matavz gaf rechtsbuiten Rashica de voorzet bij de 2-1, met rechts. Het is in de basis simpel, voetbal. Gewoon een snelle rechtsbuiten opstellen die een bal met rechts goed kan voorgeven, hoog, laag, waar hij ook succes vermoedt.

De volle Gelredome, het stadion dat zich afficheert als het grootste theater van Nederland, toonde zich dankbaar voor de deelname aan de groepsfase van de Europa League, als uitvloeisel van de bekerwinst vorig seizoen. Het vlagvertoon was statig, de pauzemuziek uitstekend. Gezang rolde van de ene tribune naar de andere en het grote spandoek achter het doel was met een passende tekst beschreven: 'Small in Europe, big in our hearts'.

Dat is precies het juiste thema voor het land dat het even niet meer weet qua voetbal, dat zoekende is naar zijn ziel, dat om de haverklap clubs uit de Europa Cup ziet verdwijnen en moet vrezen ook het WK voor landenploegen te missen. Het Nederlandse clubvoetbal mag dan zijn gemarginaliseerd in Europa, dat wil niet zeggen dat het hart moet stoppen met kloppen. De remedie is: hard werken, geconcentreerd zijn, geen domme dingen doen. Daarbij is het noodzaak om lef te blijven tonen en proberen dominant te zijn. Dat was ook het advies dat trainer Guardiola van City gaf, woensdag na de dikke nederlaag van Feyenoord. Natuurlijk heeft hij makkelijk praten, maar het heeft ook weinig zin al 's lands gewoonten te begraven.

Terwijl Feyenoord zich woensdag volledig aanpaste aan Manchester City door met een systeem te spelen dat onwennig was als nieuwe voetbalschoenen op een droog veld, ging collega Fraser uit van de kwaliteiten van zijn eigen ploeg. Natuurlijk viel Vitesse niet massaal aan, maar de ploeg zocht naar momenten, probeerde in balbezit op slimme en snelle wijze de weg naar voren in te slaan, gebruik makend van de vleugels.

Vitesse speler Tim Matavz scoort de 1-0. Beeld anp
Vitesse speler Tim Matavz scoort de 1-0.Beeld anp

In zekere zin was Bryan Linssen een voorbeeld voor de ploeg. Een ventje van 1,70 meter, brutaal, vol overgave, vol streken ook soms. Hij wierp zich een paar keer voor de bal, toonde branie en scoorde van dichtbij door goed in te lopen op die strakke, lage voorzet van Rashica.

Vitesse - Lazio was een mooie wedstrijd. Lazio is op papier sterker, een topelftal uit de Serie A, dat afgelopen weekeinde het met honderden miljoenen uit China versterkte AC Milan vermorzelde. Ja, trainer Simone Inzaghi liet een paar goede spelers aan de kant, maar daaraan hoefde Vitesse geen boodschap te hebben. Bovendien heeft hij niet alleen Immobile als spits, maar ook de prachtige atleet Caicedo.

Vitesse speler Guram Kashia (L) in duel met Luis Alberto van Lazio. Beeld anp
Vitesse speler Guram Kashia (L) in duel met Luis Alberto van Lazio.Beeld anp

Lazio was gevaarlijk, zeker uit spelhervattingen, maar Vitesse scoorde voor het eerst, tien minuten voor rust. Matavz, opgeleefd na buitenlandse avonturen, schoot knap met links in na een voorzet van Rashica. Zo ging het door: 1-1, 2-1 en, jammer voor Vitesse, 2-2 van Immobile, na een ragfijne combinatie. De 2-3 was net zo onnodig als de 1-1. Ook na de eerste achterstand in de wedstrijd bleef Vitesse aandringen. Invaller Castaignos kopte net over. Vitesse verloor, maar het publiek klapte.

Vitesse speelt over twee weken uit tegen Nice, dat Ajax uitschakelde in de voorronde van de Champions League en donderdag weinig heel liet van Zulte Waregem.

Lees verder

Het Nederlandse voetbal beleefde een teleurstellende week, want ook Feyenoord verloor: City zette druk op Feyenoord en plots waren alle plannen van Van Bronckhorst waardeloos: 0-4

Europees voetbal is, zeker voor spelers bij een iets kleinere club als Vitesse, het sleutelhoofdstuk voor het latere boek der herinneringen. De komst van Lazio Roma was een voorschot op de geschiedschrijving.

Meer over