Vitesse nu voor reserves Chelsea mooie meid

arnhem Daar zijn ze dan, de eerste aanwinsten van Vitesse sinds de stormachtige entree van de nieuwe eigenaar Merab Zjordania....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Gevoel voor pathos is de spindoctors van Vitesse niet vreemd. Sprak voorzitter Maasbert Schouten bij de presentatie van Zjordania vorige week van ‘een nationale feestdag voor alle Vitessenaren’; Van Leeuwen is ‘door het verleden ingehaald’. Hij was al eerder verliefd geraakt op Rajkovic, zegt Van Leeuwen en dat moet de centrale verdediger vooral niet verkeerd begrijpen. Vitesse kon hem destijds niet betalen en dus werd Rajkovic door Chelsea uitgeleend aan PSV en later nog eens aan FC Twente.

Sinds een week gelden andere normen bij Vitesse. ‘De inhaalslag is begonnen’, zegt Van Leeuwen, met dank aan Georgisch geld, waarvan de herkomst vandaag door de KNVB wordt geverifieerd. ‘Een formaliteit’, zegt Zjordania. ‘Ik zal de KNVB alles uitleggen. De club is in sterke handen’.

Of Vitesse bij de oud-prof van Dinamo Tbilisi en de ex-voorzitter van de Georgische voetbalbond ook in veilige handen is, moet de integriteitscommissie van de KNVB vaststellen. Zjordania heeft zijn advocaten opdracht gegeven juridische stappen te ondernemen tegen tipgevers die zijn reputatie zouden bezoedelen.

Woensdag wordt in Zeist ook de aandelenoverdracht bij Vitesse tegen het licht gehouden. Formeel valt weinig aan te merken op de ‘flitsdeal’ van voorzitter Schouten, die tot de overname door Zjordania slechts 20 procent van de aandelen in zijn bezit had.

De voorzitter – als harde saneerder in de Gelredome ook wel Dagobert Duck genoemd – maakte gebruik van zijn recht om de overige 80 procent te ‘lichten’ en verkocht de club dezelfde dag aan Zjordania. Directeur Paul van de Kraan is nog met vakantie in Amerika, maar hij zou niets van de Georgische coup hebben geweten.

Als de directeur terugkomt, heeft Vitesse een metamorfose ondergaan. Zjordania was zijn belofte om de ploeg ‘binnen twee dagen’ te versterken nagekomen, aldus Van Leeuwen. ‘Alle papierwerk’ had echter tot enige vertraging geleid. En daar zitten ze dus, twee spelers die diep onder de indruk zijn geraakt van de ambities van een club waar ze tot vorige week geen seconde aan hebben gedacht.

De reserves van Chelsea vinden het grauwe Vitesse nu een mooie meid. Al komen ze uit de stal van Abramovitsj, de vriend van Zjordania. Het is verleidelijk te concluderen dat de Russische eigenaar van Chelsea een zetbaas in Arnhem heeft gestald om een Nederlandse dependance voor zijn Britse handelshuis op te richten.

Zjordania blijft het hardnekkig ontkennen. En Rajkovic en Matic zeggen niet door een onzichtbare Russische hand naar Arnhem te zijn geduwd. Maar de 18-jarige Kroatische doelman Delac, die met Room de vacature van de naar Alicante vertrokken Piet Velthuizen moet opvullen, behoorde ook tot de jeugdopleiding van Chelsea.

Om te onderstrepen dat Vitesse niet alleen winkelt bij de omstreden makelaar Lemic, die volgens oud-directeur Reker teveel invloed had bij PSV, meldde Zjordania zich ook in Amsterdam. De bij Ajax overbodige middenvelder Aissati speelt dit seizoen op huurbasis voor Vitesse. Sulejmani volgt hem wellicht naar Arnhem. Hoeveel spelers Zjordania nog voor het verstrijken van de transferperiode wil aantrekken? ‘Vier of vijf, zoveel als nodig is.’ Met een ironisch lachje herhaalt Zjordania zijn nu al befaamde leuze: ‘Give me two days.’

Voor Rajkovic wordt het alweer zijn derde club in Nederland. De 21-jarige verdediger brak niet door bij PSV en zag zijn debuut voor FC Twente in 2009 vanwege een schorsing met een half jaar vertraagd, omdat hij tijdens de Spelen van Peking naar een scheidsrechter zou hebben gespuugd. ‘Ik weet werkelijk niet wat ik heb misdaan, die schorsing heeft bijna mijn carrière geknakt.’

Ook Rajkovic spreekt met gevoel voor pathos: ‘Ik beleef bij Vitesse mijn wedergeboorte als voetballer.’ Zo mag Zjordania het graag horen. Hij brabbelt een paar obligate teksten in de microfoon van de NOS en kijkt schichtig om zich heen. ‘Padjom’, zegt zijn adviseur. ‘Laten we gaan.’ Dan rinkelt de telefoon van Zjordania. Vast weer een makelaar aan de lijn.

Meer over