Vitesse mag zich na nederlaag bij Braga veel verwijten maken

Vitesse was gisteravond boos op de onsportieve tegenstander en op de wankelmoedige scheidsrechter, maar moest dat vooral op zichzelf zijn....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Een hard gelag voor Vitesse, vooral omdat tegenstander Braga niet duidelijk maakte dat het een plaats in de tweede ronde verdient . Veertien dagen geleden werden de Portugezen op Nieuw Monnikenhuize 89 minuten lang weggespeeld. Maar Vitesse verspeelde de gerieflijke voorsprong van 2-0 in de laatste minuut door een knullige tegentreffer.

Braga zal hebben beseft dat er op voetbaltechnisch vlak weinig eer te behalen was. Provocaties moesten de tegenstander uit het ritme halen. Aanvoerder Artur Jorge gaf het slechte voorbeeld door in de eerste minuut linksbuiten Fortes onderuit te halen. De vroegere Spartaan werd gewisseld voor Laros, Jorge werd in geen enkel opzicht gecorrigeerd door de Luxemburgse scheidsrechter Philippi.

Daarmee was de toon gezet en werd Braga - Vitesse een klassiek Portugees-Nederlandse voetbalbotsing, een aflevering in een lange reeks waarin het wapen van de provocatie meestal beslissend was. Zo ging Groningen elf jaar geleden op die manier onderuit tegen Guimaraes. Ajax en Roda JC bleken evenmin opgewassen tegen de Portugese aanpak van Porto en Benfica.

Ook Vitesse heeft slechte herinneringen aan Portugese tegenstanders. Zeven jaar geleden ging de ploeg al op eigen veld met 0-2 onderuit tegen Sporting Lissabon, waarna de uitwedstrijd een formaliteit werd.

Dit jaar was er reden voor meer optimisme vanwege het povere tegenspel van Braga in de eerste ontmoeting en de routine van Van den Brom en Kreek. Geen van beiden was echter in staat om de absentie van Orlando Trustfull, die wegens de dood van zijn broer plotsklaps naar huis moest, te compenseren.

Trustfull had zijn teamgenoten nog een bemoedigende fax gestuurd, maar na de 'liquidatie' van Fortes bleek dat vergeefse moeite. Eerst ging doelman Westerveld in de fout. Hij liep uit om de doorgeschoten bal weg te trappen, maar trof het rechterbeen van aanvaller Karoglan. Jorge benutte de toegekende strafschop.

Dertien minuten later mocht Braga's aanvoerder weer aanleggen. Ditmaal was Laros de boosdoener. De linksbuiten deed zelden iets goeds en in de 28ste minuut zelfs iets stoms door rechtsback Nuno onderuit te trekken zonder dat er gevaar dreigde. Westerveld dook naar rechts, terwijl hij net als de eerste keer gewoon had kunnen blijven staan. Jorge trof met beide strafschoppen het hart van het doel.

In het resterende uur daagde Braga de tegenstander alleen nog maar uit, was Vitesse te veel van zijn stuk om een offensief te ontwikkelen en doofde Philippi alle brandhaardjes met negen gele kaarten. Pas in de slotfase leek Vitesse te beseffen wat er op het spel stond. Maar verder dan een kopbal op de paal van John van den Brom kwamen de Arnhemmers niet.

Meer over