Vitesse krijgt degradatiezone in vizier

Langzaam maar zeker glijdt Vitesse af naar de kelder van de eredivisie. Door de nederlaag in de Gelredome woensdagavond tegen Excelsior is de formatie van trainer Snoei niet meer dan een degradatiekandidaat....

Van onze sportredactie

Alleen Zwolle, Groningen en De Graafschap staan nog lager dan de club uit de Gelderse hoofdstad, die de laatste seizoenen bijna steevast was vertegenwoordigd in Europa. Het is een niet geheel onlogisch gevolg van de uitverkoop in de voorbije zomer van spelers als Diarra, Kreek, Van der Schaaf en Sikora.

Personele problemen binnen de huidige selectie verklaren verder de malaise. Negen man had Snoei woensdagavond op de absentielijst, onder wie de centrale verdedigers Stefanovic (geschorst), Knol en Zeman.

Dat betekende opnieuw improviseren aan Arnhemse kant. Zo verschenen twee spelers op het veld die nooit eerder in de eredivisie uitkwamen: Terpstra en Michael Jansen. De laatste kon niet geheel onervaren worden genoemd. Hij debuteerde al een week eerder, in het internationale duel bij Liverpool.

Na een half uur ging Vitesse in de fout. Rechtsachter Terpstra liet zich verrassen door de binnendoor komende Pinas, die de bal vervolgens beheerst langs Jevric schoof. Het betekende de 1-1. Eerder was Claessens verantwoordelijk geweest voor Vitesses openingstreffer, door een onzekerheidje van doelman Malkowski af te straffen.

Uitgespeelde mogelijkheden kreeg Vitesse niet. Excelsior wel, zij het sporadisch. De Rotterdamse debutant had wel het beste van het spel en aanmerkelijk meer balbezit. Dat Kosters lichtgewichten nog voor rust op voorsprong kwamen, was daarom niet geheel onverdiend. Boutahar tikte in, na een voorzet van Koswal.

Vitesse stelde er niets tegenover. Geen zelfvertrouwen, geen combinaties, wel onrust en balverlies. Achterin ging het niet zonder de rots in de branding Stefanovic, voorin werd Amoah, de enige Arnhemmer die vrij geregeld scoort, bijzonder gemist.

Met de moed der wanhoop viel Vitesse na de rust aan, zonder ook maar een keer gevaarlijk te worden. Aan de andere kant kreeg Excelsior wel riante mogelijkheden verder uit te lopen. Die werden, door Lopes, gemist.

Heerenveen gaat na de zege tegen FC Zwolle (2-0) met een goed gevoel de winterstop in. Ondanks een belabberde competitiestart en de snelle uitschakeling in de UEFA Cup hebben de Friezen de eerste competitiehelft kunnen afsluiten met een plaats in de middenmoot. Een positie die Heerenveen nog uitzicht geeft op Europees voetbal komend seizoen.

Hoewel de club maandenlang onderaan in de eredivisie bivakkeerde, was er in het Abe Lenstra-stadion nooit sprake van paniek. Dat was vooral de verdienste van voorzitter Van der Velde, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat het rustig bleef in Heerenveen.

Toen er kritiek kwam op trainer De Haan, die na al die dienstjaren de spelers niet meer zou kunnen motiveren, sprak de preses het vertrouwen in zijn coach uit. Hij meldde dat hij pas tijdens de winterstop met De Haan zou praten over diens toekomst bij de club.

De Haan zelf had wel moeite met alle kritiek, maar besloot er na enkele weken niet meer op in te gaan. Hij gaf wel toe dat de club adequater had moeten reageren op het vertrek van spits Allbäck (naar Aston Villa) en linksbuiten Lurling (naar Feyenoord). De jonge Denneboom is nog te wisselvallig en Selakovic is imiddels naar de bank verbannen. Tussentijds kwam De Jong over van PSV, maar hij is meer middenvelder dan aanvaller. De Haan bleef echter herhalen dat het goed zou komen met Heerenveen.

De trainer maakte die bewering waar, al was daar tegen FC Zwolle weinig van te merken. Heerenveen miste Nurmela wegens familieomstandigheden. De Friezen begonnen goed en kwamen in de zesde minuut al op voorsprong via een kopbal van Denneboom. Aan het doelpunt ging dom balverlies van FC Zwolle-middenvelder Lim-Duan vooraf.

Daarna speelde de thuisploeg de rest van de wedstrijd bedroevend. Er zat geen enkele lijn in het spel,de opbouw van achteruit ontbrak en het middenveld maakte geen tempo en leed veelvuldig balverlies. Daardoor waren Dennboom en De Jong voorin machteloos. De Zwollenaren waren echter niet in staat om daarvan te profiteren. De ploeg van trainer Boeve mist daarvoor simpelweg de kwaliteit, al maakte Promes in de slotfase nog bijna de 1-1. Heerenveen besliste daarna de wedstrijd met de 2-0 van invaller Samaras.

Meer over