Vinokoerov wint etappe en krijgt revanche

Aleksandr Vinokoerov heeft zaterdag in Revel de dertiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De wielrenner uit Kazachstan reed in de laatste tien kilometer weg uit het peloton en kwam solo over de streep.

ANP

Vrijdag strandde een vluchtpoging van Vinokoerov nog in het zicht van de finish. Zijn kopman Alberto Contador van Astana haalde hem samen met de uiteindelijke etappewinnaar Joachim Rodriguez in de laatste honderden meters bij. Vinokoerov baalde opzichtig en sloeg met zijn handen op het stuur. Een dag later nam de renner die dit jaar terugkeerde van een dopingschorsing revanche.

Een ontsnapping van drie renners bepaalde het beeld van de rit. De Spanjaard Juan Antonio Flecha reed samen met de Fransen Pierrick Fedrigo en tweevoudig etappewinnaar Sylvain Chavanel bijna de hele rit aan kop. Op tien kilometer voor de streep werd het drietal ingelopen.

De controle

In de slotfase leek HTC-Columbia van sprinter Mark Cavendish de controle over te nemen. Een aantal renners probeerde echter te demarreren. De Italiaanse oud-wereldkampioen Alessandro Ballan slaagde er niet in om weg te komen. ‘Vino’ bleef wel uit de greep van het peloton. Martijn Maaskant was op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

Petacchi nam door zijn derde plaats de groene trui weer over van de Noor Thor Hushovd. De gele trui van de Luxemburger Andy Schleck kwam niet in gevaar. De achterstand van Contador in het algemeen klassement blijft 31 seconden. Robert Gesink blijft zevende in het algemeen klassement.

Zondag staat de eerste rit in de Pyreneeën op het programma. De renners krijgen een klim van de buitencategorie en één van de eerste categorie voor de kiezen.

Vinokoerov gaat juichend over de finish na zijn overwinning (AFP) Beeld AFP
Vinokoerov gaat juichend over de finish na zijn overwinning (AFP)Beeld AFP
Meer over