Vijfde kandidaat voor Tourzege meldt zich bij ploegenspel

Lotto-Jumbo werd niet de verrassing van de dag, Nairo Quintana haalde juist extra moraal uit de ploegentijdrit van zondag. De plussen en minnen, na 28 kilometer fietsen.

Iwan Tol
De renners van Cannondale-Garmin zondag in actie tijdens de ploegentijdrit naar Plumelec. Beeld Klaas Jan van der Weij
De renners van Cannondale-Garmin zondag in actie tijdens de ploegentijdrit naar Plumelec.Beeld Klaas Jan van der Weij

+ BMC

Acht maanden geleden, nadat het parcours van deze Tour de France bekend was gemaakt, merkte BMC-teambaas Jim Ochowicz de ploegentijdrit direct aan als hoofddoel voor zijn team. Logisch: BMC is wereldkampioen tijdrijden, hun reputatie stond in de 28 kilometer tussen Vannes en Plumelec op het spel. Ochowicz kon zondag tevreden zijn. BMC kwam als snelste over de finish, al was het verschil met nummer twee Sky miniem: 1 seconde slechts. Dat de aanval van Tejay van Garderen op de gele trui niet was geslaagd, kon Ochowicz niet deren. 'Wij willen Tejay op het podium in Parijs. Deze tijdrit is slechts een onderdeeltje op weg daar naartoe.'

BMC-renners tijdens de ploegentijdrit. Beeld anp
BMC-renners tijdens de ploegentijdrit.Beeld anp

+ Nairo Quintana

De Colombiaan van Movistar is van nature geen tijdrijder, maar eenmaal omringd door tijdritspecialisten als Alex Dowsett, Adriano Malori en Alejandro Valverde blijkt hij over behoorlijk goede benen te beschikken in de strijd tegen de klok. Movistar gaf slechts 4 seconden toe op BMC, Quintana pakte 24 seconden terug op Alberto Contador en 31 seconden op Vincenzo Nibali.

Bonus: hij mag dinsdag in de Pyreneeën beginnen in de witte trui, omdat Peter Sagan - de eigenlijke aanvoerder van dat klassement - al de groene trui in bezit heeft. Hoe dan ook, het moet de kleine Colombiaan weer moraal geven na een tegenvallende eerste Tourweek. Hij staat nu negende in het algemeen klassement, met een achterstand van 1 minuut 59 op Chris Froome.

+/- Sky
Chris Froome behield de gele trui, boekte tijdwinst op Nibali en Contador, maar zag Tejay van Garderen dichterbij komen: het verschil is nu 12 seconden. Bij de laatste tussentijd had Sky nog een voorsprong op BMC, maar op de slotklim moest er worden gewacht op Nicolas Roche, de vijfde man die de eindtijd zou bepalen. Het tijdverlies dat daarmee werd opgelopen, bleek beslissend. Met de bergetappes in aantocht komt de concurrentie voor Froome nu dus uit onverwachte hoek. 'Tejay wordt een lastige klant', sprak Sky-ploegleider Servais Knaven na afloop. 'Hij is een heel taaie.' Conclusie: de vier Tourkanshebbers, de Fab Four, zijn de Big Five geworden.

- Lotto-Jumbo

Vooraf had Lotto-Jumbo veel verwacht van de ploegentijdrit. De ploeg zou weleens de verrassing van de dag kunnen worden, dacht kopman Robert Gesink. Het liep anders. Bij de parcoursverkenning bleek dat het wiel van Jos van Emden aanliep. Het euvel werd verholpen, maar eenmaal in de tijdrit moest Laurens ten Dam afhaken omdat zijn ketting eraf liep. Een schakelfout van Ten Dam, oordeelde Gesink. Bram Tankink moest snel lossen, omdat hij met problemen aan het zitvlak kampt. Lotto-Jumbo finishte als negende, geen verrassing van de dag dus.

Pleister op de wond: Gesink passeerde in het algemeen klassement Bauke Mollema en gaat als hooggeplaatste Nederlander de rustdag in. Hij staat vijftiende. Misschien belangrijker: de Varssevelder manifesteert zich met de dag meer als onbetwiste kopman. Dat belooft veel voor de bergetappes, vanaf morgen.

Tour de France 2015

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Tour de France 2015 nog eens terug.

Bekijk hier alle rangen en standen in de Tour de France 2015.

Renners van Lotto-Jumbo tijdens de ploegentijdrit. Beeld anp
Renners van Lotto-Jumbo tijdens de ploegentijdrit.Beeld anp

- Vincenzo Nibali

De grootste verliezer. Niet alleen van de tijdrit, van het hele weekeinde. Zaterdag, op de Mûr-de-Bretagne, haakte hij af in de finale. 'Toen er versneld werd, vloeide alle kracht uit mijn benen', klonk het weinig bemoedigend. Hij verloor 10 seconden op zijn rivalen en sprak van 'een off-day'. Een dag later, in de ploegentijdrit, ging het opnieuw allesbehalve crescendo met de Italiaan. In het begin van het parcours miste Astana de ideale lijn in een paar bochten. 'We vlogen er bijna uit', zei Lieuwe Westra.

De ploeg verloor een halve minuut op BMC en werd vijfde. In het klassement bedraagt de achterstand van Nibali op Froome inmiddels 2 minuut 22. De Siciliaan zal voor de komende dagen een list moeten verzinnen om terug te komen. Geen paniek, bezwoer Westra na de mislukte tijdrit. 'Ik houd alle vertrouwen in Nibali. We stappen rustig het vliegtuig in.'

Meer over