Vijf topclubs in België krijgen meer te zeggen

Het Belgische voetbal is in beweging. Na de opleving van de nationale ploeg is een belangrijke aanzet gegeven tot een drastische verandering in het Belgische clubvoetbal....

Anderlecht, Genk, Moeskroen, Club Brugge en Standard Luik, de vijf belangrijkste clubs, hebben de wijzigingen min of meer afgedwongen. 'De grote vijf' kregen maandag in de Profliga, de vereniging van Belgische profclubs, voldoende steun voor hun plannen. In ruil daarvoor zegden ze toe dat de kleine clubs geen inkomensverlies lijden.

De vijf topclubs krijgen meervoudig stemrecht, dat wil zeggen meer stemmen dan de andere clubs. Die verhouding is gebaseerd op de resultaten van de laatste vijf jaar, het toeschouwersaantal en de jeugdopleiding. Hervormingen doorvoeren is voor Anderlecht, Genk, Moeskroen, Club Brugge en Standard Luik gemakkelijker geworden.

Bij de vergadering van de Profliga waren negentien van de 23 aangesloten clubs aanwezig. Vijftien stemden voor, vier stemden tegen, meldden de Belgische kranten.

Begin oktober moeten de Belgische clubs nog een belangrijke kwestie bespreken. De grote clubs willen een proflicentie invoeren. Die licentie wordt alleen verstrekt als een club kan aantonen financieel gezond te zijn. Schulden en betalingsachterstanden worden niet getolereerd. Slechts een handjevol clubs voldoet aan dit criterium.

Meer over