Vijf gebroken masten en één gebroken been

De Vendée Globe, de zware race rond de wereld voor solozeilers, wordt geteisterd door ellende. Van de dertig gestarten zijn nog achttien over....

AMSTERDAM De organisatoren van de Vendée Globe, misschien wel de zwaarste zeilwedstrijd die er bestaat, waren zo trots bij de start op 9 november. Een recordaantal van dertig solozeilers had zich aangemeld voor de non-stop race rond de wereld, die eens in de vier jaar wordt gevaren. Maar met nog meer dan de helft van de race te gaan, zijn al twaalf deelnemers uitgevallen, niet zelden als gevolg van dramatische gebeurtenissen.

Donderdag brak de Fransman Yann Eliès zijn dijbeen. Hij was op het voordek aan het werk toen zijn racemachine in een golf zeilde en vrijwel tot stilstand kwam. Door de schok werd de zeiler op het dek geworpen. Hij wist terug te kruipen naar de kajuit, waar in telefonisch contact met de racedokter de botbreuk werd vastgesteld.

De boot van Eliès ligt 800 zeemijl (1500 kilometer) ten zuiden van Australië in de Indische Oceaan. De raceleiding heeft de twee deelnemers die het dichtst bij zijn, de Fransman Marc Guillemot en de Engelse Samantha Davies, opdracht gegeven naar de gewonde zeiler toe te varen om morele steun te verlenen.

Volgens het walteam van Eliès is het is het niet de bedoeling dat Guillemot, die gisteravond bij zijn landgenoot en vriend aankwam, aan boord springt om medische hulp te bieden. Daarvoor zijn de golven te hoog.

Een marinefregat uit Australië is inmiddels vertrokken om Eliès op te halen – zijn boot ligt buiten het bereik van helikopters. De Fransman kan vermoedelijk pas zaterdag van boord worden gehaald en heeft veel pijn. Op twee meter afstand van hem ligt morfine, maar hij is er nog niet in geslaagd die te pakken. Zijn boot vaart door op de automatische piloot. Het is een geluk bij een ongeluk dat hij weinig zeil had opstaan toen hij zijn been brak.

Eliès is de eerste serieuze gewonde in deze race, die wordt geteisterd door materiële schade. Twee dagen na de start bij de Franse kustplaats Les Sables d’Olonne verloren drie deelnemers hun mast in een storm in de Golf van Biskaje. De Engelsman Alex Thomson keerde terug met ernstige rompschade. Het moet niet alleen voor deze zeilers een zwarte dag zijn geweest; hun sponsors zagen investeringen van enkele miljoenen euro’s in rook opgaan.

Vorige week eiste de Indische Oceaan zijn tol. Loïck Peyron en Mike Golding, twee ervaren rotten, zagen ook hun mast overboord gaan. Peyron was een dag voor de mastbreuk nog bovenin de 29 meter lange paal van koolstof geklommen voor een reparatie en had daarvan een vrolijk filmpje voor het thuisfront gemaakt.

Golding verloor zijn mast enkele uren nadat hij voor het eerst de leiding in de race had genomen. De twee varen nu onder noodtuig naar Australië.

Dominique Wavre, de Zwitser die al twee Vendée Globes heeft gevaren, was bijna zijn kiel kwijt. Hij wist veilig de onherbergzame Kerguelen Eilanden te bereiken, waar wetenschappers van een Frans onderzoeksstation hem opvingen.

Hij kreeg gezelschap van een landgenoot, Bernard Stamm, die rustig water opzocht voor reparaties aan zijn twee roeren. Tijdens stormachtige wind trachtte Stamm met hulp van Wavre en enkele geleerden af te meren. Dat mislukte, waarna zijn boot op de rotsen sloeg.

Dat averij schering en inslag is, bewijst dat in deze race scherp aan de wind wordt gezeild – letterlijk en figuurlijk. Van de twaalf ervaren zeilers die voor de overwinning werden getipt, heeft de helft moeten opgeven, terwijl de Grote Oceaan nog niet eens is bereikt. Het hoge aantal uitvallers zal de discussie doen oplaaien of niet zwaardere eisen aan het materiaal moeten worden gesteld om de race – die ongemeen spannend was – aantrekkelijk te houden.

De Franse schipper die vooraan ligt, Michel Desjoyeaux, stoomt ondertussen onverminderd hard door. ‘Mich Desj’, zoals hij in Frankrijk wordt genoemd, moest een dag na de start terugkeren voor een reparatie. Hij had een flinke achterstand toen hij weer startte. Hij begon aan een indrukwekkende inhaalrace en lijkt de snelste boot te hebben.

De vijf voorgaande Vendée Globes zijn gewonnen door Fransen. In het laatste tussenklassement van donderdag heeft de Top-8 de Franse nationaliteit. Zij liggen ver voor op de schippers uit de andere landen. Een Franse zege begin februari lijkt zo goed als zeker – als niet nog meer masten, kielen en roeren sneuvelen.

Meer over