Vier keer eerder Oranje tegen Brazilië op een WK

Het Nederlands elftal en Brazilië ontmoeten elkaar morgen in Brasilia voor de meest ondankbare wedstrijd van het WK. Vóór de troostfinale stonden beide ploegen al vier keer eerder tegenover elkaar tijdens een mondiale eindronde. Oranje zegevierde in 1974 en 2010. Brazilië won in 1994 en nam 4 jaar later in Marseille de strafschoppen beter. Een overzicht van die ontmoetingen:

null Beeld afp
Beeld afp

3 juli 1974: Nederland - Brazilië 2-0.

De 'totale voetbalmachine' van bondscoach Rinus Michels speelt Brazilië zo van de mat in het Westfalenstadion van Dortmund dat de Zuid-Amerikanen er ten einde raad een ongelooflijke schoppartij van maken. Wat ze ook proberen, Oranje blijft domineren. Johan Cruijff en Johan Neeskens schieten Nederland voor het eerst naar de WK-finale. Gelet op de vele overtredingen was het een wonder dat Brazilië nog met tien man eindigde. Alleen Luiz Pereira kreeg rood voor een afschuwelijke tackle op Neeskens.

9 juli 1994: Nederland - Brazilië 2-3.

Had doelman Ed de Goey het afstandsschot van Branco nou moeten hebben of niet? De meningen zijn nog steeds verdeeld. Maar dankzij de enorme uithaal van de Braziliaanse middenvelder verloor Oranje de kwartfinale in de snikhete Cotton Bowl in Dallas. Brazilië kwam op voorsprong door treffers van Bebeto en Romario, maar Dennis Bergkamp en Aron Winter brachten het elftal van Dick Advocaat weer langszij. Een verlenging leek in de maak, tot Branco verwoestend uithaalde voor de latere wereldkampioen.

7 juli 1998: Nederland - Brazilië 1-1, Brazilië wint na strafschoppen.

Nooit ging het Nederlands elftal zo pijnlijk onderuit tegen Brazilië als in het Vélodrome van Marseille. Lang leek Ronaldo het elftal van bonscoach Guus Hiddink de weg naar de finale te versperren. Maar 3 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Patrick Kluivert gelijk. Even later trok Junior Baiano opzichtig aan de arm van Pierre van Hooijdonk. Arbiter Mohamed Bujsaim uit Dubai ontging dat, zo'n beetje als enige in het stadion. In de uiteindelijke strafschoppenserie misten Ronald de Boer en Phillip Cocu voor Oranje.

2 juli 2010: Nederland - Brazilië 2-1.

In een wedstrijd met twee gezichten bereikte het Nederlands elftal ten koste van Brazilië de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Brazilië speelde Oranje weg voor rust in het Nelson Mandela Bay-stadion van Port Elizabeth. Al na 10 minuten opende Robinho de score. Maarten Stekelenburg voorkwam met een prachtige redding de 2-0 van Kaka. Na rust pakte Nederland het initiatief en beloonde Wesley Sneijder zijn ploeg met twee treffers voor het veroverde veldoverwicht.

Meer over