'Vicevoorzitter FIFA onder arrestanten'

Jeffrey Webb zou een van de zes FIFA-officials zijn die vanochtend in Zürich zijn gearresteerd. De inwoner van de Kaaimaneilanden is vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond en preses van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben.

Jeffrey Webb. Beeld epa
Jeffrey Webb.Beeld epa

De zes arrestanten zouden sinds de jaren negentig voor een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoort niet tot de arrestanten. Jose Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Eduardo Li uit Costa Rica en Eugenio Figueredo uit Uruguay zouden wel zijn opgepakt. De Zwitserse justitie wil nog niet reageren en zegt dat het om 11.00 uur een persconferentie geeft.

De arrestaties volgen na een drie jaar durend onderzoek van de Amerikaanse federale recherche FBI. De dienst zou veertien verdachten op het oog hebben. Negen van hen zouden lid van de FIFA zijn. Behalve Webb, Marin, Li en Figueredo zou het gaan om Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden), Rafael Esquivel (Venezuela), José Maria Marin en Nicolás Leoz (Paraguay). Ook Jack Warner (Trinidad en Tobago) zou bij de veertien verdachten zitten. Hij stapte in 2011 uit de FIFA toen zijn naam viel in een groot corruptieschandaal.

Meer over