Veterane op ijs schenkt Rusland eerste WK-goud

Pas aan het slot van haar lange kür verscheen de eerste glimlach op het gezicht van Maria Boetirskaja. Eindelijk had de Russische kunstrijdster, met 26 jaar de veterane in het circuit, de wereldtitel op zak....

Boetirskaja werd de oudste wereldkampioene uit de geschiedenis van de internationale schaatsunie. In 1907 was de Britse winnares Madge Sayers enkele maanden jonger.

Niet alleen qua leeftijd zorgde Boetirskaja voor een unicum, ze werd ook de eerste wereldkampioene uit Rusland. Ook ten tijde van de Sovjet-Unie slaagde geen enkele kunstrijdster uit dat land erin deze titel te bemachtigen. In Helsinki gingen alle vier wereldtitels naar Rusland. Ook die prestatie werd in het honderdjarig bestaan van de WK nooit vertoond. Zeven weken geleden veroverde de Russische delegatie eveneens alle hoofdprijzen bij de EK in Praag.

Boetirskaja benaderde in de Finse hoofdstad de perfectie. De optredens van de blonde Russin, die al eens in de Russische uitgave van Playboy stond, waren van eenzaam hoge klasse. In haar lange kür had ze zeven drievoudige sprongen opgenomen. Vrijwel foutloos werkte ze die af. Titelverdedigster Michelle Kwan kreeg het zilver, maar ging zowel op vrijdag als zaterdag bij de dubbele Axel duidelijk in de fout. Desondanks klom de Amerikaanse twee plaatsen. Boetirskaja's jeugdige landgenote Joelia Soldatova kreeg het brons.

Boetirskaja was al twee maal Europees kampioene (1998 en 1999). Vorig jaar, in Minneapolis, werd ze derde bij de WK, achter Kwan en Irina Sloetskaja die in het Russische team plaats heeft gemaakt voor Soldatova en Voltsjkova (17).

Bij de mannen werd het zelfs een Russische dubbelslag. Aleksej Jagoedin behield zijn wereldtitel, maar moest tot het uiterste gaan om zijn pas zestienjarige landgenoot Jevgeni Ploesjenko, die vóór het laatste onderdeel leidde, nog te passeren. De drie jaar oudere Jagoedin bleef bewonderenswaardig koel. Na zijn kür, op de filmmuziek van 'Lawrence of Arabia', zeeg Jagoedin neer en kuste hij het ijs.

De titel bij de paren ging naar Jelena Berezjnaja en Anton Sikaroelidze, bij het ijsdansen prolongeerden Anjelika Krilova en Oleg Ovsiannikov vrijdagavond hun kampioenschap. Het Russische koppel behaalde een omstreden overwinning op hun concurrenten uit Frankrijk, Marina Anissina en Gwendal Peizerat.

De Franse bond diende zelfs een protest in tegen de gang van zaken rond de wereldtitel. Volgens de Franse federatie gaf het Chinese jurylid zijn stem eerst aan Frankrijk, maar veranderde die daarna van mening en gaf hij toch de voorkeur aan de Russen. In de ogen van de Fransen deed hij dit buiten de tijd. De bond had een ingreep van het hoofd van de jury verwacht. Deze bleef uit, waardoor het koppel Krilova/Ovsiannikov won met vijf van de negen stemmen.

Er was nog meer commotie in de Finse hoofdstad. Na afloop van de WK schorste de technische commissie van de ISU twee juryleden: de Oekraïner Alfred Koritek en de Rus Vjatsjeslav Babenko. Tijdens de finale van het paarrijden hadden ze overleg. Dat is ten strengste verboden. De Canadese televisie had hun onderlinge gesmoes in beeld gebracht.

Meer over