Vertrouwen bij Schippers helemaal terug: 'Ik kan het echt wel. Hou op met die negativiteit'

De opluchting spatte van haar gezicht. De tegenslagen en twijfels van een bij vlagen moeizaam seizoen waren plotsklaps verdwenen. De wereldtitel was binnen na een enerverend gevecht over 200 meter, waarin Dafne Schippers haar concurrenten uit Ivoorkust (Marie-Josée Ta Lou) en de Bahamas (Shaunae Miller-Uibo) slechts enkele centimeters wist voor te blijven. Haar winnende tijd: 22,05.

Dafne Schippers tijdens haar ereronde na de titelprolongatie op de 200 meter bij de WK atletiek in Londen Beeld afp
Dafne Schippers tijdens haar ereronde na de titelprolongatie op de 200 meter bij de WK atletiek in LondenBeeld afp

'Als het op vechten aankomt, weet ik dat ik goed ben', zei Schippers vrijdagavond na de race in de tochtige catacomben van het Olympisch Stadion. Ze genoot nog na van het spontane huldebetoon van Nederlandse fans. Die hieven het volkslied aan terwijl ze interviews aan het geven was. 'Vechten heb ik veel geoefend, dat doe ik veel in trainingen. Ik vecht er altijd voor. Ik ben echt heel blij met deze titel.

Schippers kwam naar Londen voor goud, bekende ze. Het lukte haar om in de finale de beste tijd van het seizoen te lopen, ondanks het koele weer in Londen. Dat vermogen was lange tijd haar handelsmerk. Alleen in het olympisch seizoen wist ze haar snelste races niet in de finales van titeltoernooien te rennen. 'Ik denk dat ik mezelf vooral hoge verwachtingen opleg. Ik dacht: ik ga hier niet weg zonder gouden medaille. Het is best wel eng als je dat jezelf oplegt. Maar ik heb het gewoon gedaan.'

De 25-jarige titelverdediger hoefde in de finale niet af te rekenen met olympisch kampioen Elaine Thompson of Tori Bowie, de Amerikaanse wereldkampioen 100 meter die in het voorjaar op de 200 meter de snelste seizoenstijd liep (21,77). Ze kreeg te maken met twee nieuwkomers. Ta Lou verraste eerder dit toernooi met zilver op de 100 meter. Miller-Uibo is de olympisch kampioen op de 400 meter. Ze greep deze week op die afstand naast de wereldtitel doordat ze in gewonnen positie een blik op het videoscherm wierp. Vervolgens raakte ze uit balans.

Schippers liep vrijdagavond in baan zes, haar twee concurrenten in baan vier en vijf. Ze kon ze dus niet zien. Zij was degene op wie de andere vrouwen jacht konden maken. Dat is ongemakkelijk, vindt ze. 'Ik ben de haas. Je hoopt dat iemand anders de haas is en dat je erop kunt inlopen. Aan de andere kant kon ik wel volledig focussen op mijn eigen baan. Ik weet gewoon dat ik in ontspannen mijn eigen dingen moet doen.'

Dat lukte. Ze kwam voor Ta Lou uit de bocht, terwijl die bekend staat als een snellere starter. Praktisch zij aan zij renden ze naar de finish. Op de laatste meters kwam 400-meterspecialiste Miller-Uibo vervaarlijk snel oprukken, maar ze kon het verloren terrein van de eerste meters ondanks haar hogere snelheid niet goedmaken. Ta Lou kwam over de eindstreep in 22,08 seconden, Miller-Uibo in 22,15.

Een ontroerde Dafne Schippers viert haar overwinning met haar ouders en broer Beeld anp
Een ontroerde Dafne Schippers viert haar overwinning met haar ouders en broerBeeld anp

Pijn en moeite

De verkrampte gelaatsuitdrukking van Schippers verried dat het haar pijn en moeite kostte om de vrouwen voor te blijven: 'Ik raakte niet in paniek. Ik zag ze wel vanuit mijn ooghoeken. Ik probeerde een beetje gas te geven, maar je moet het tot aan de finish redden. Je moet aanzetten, maar je moet ook ontspannen. Als je te veel aanzet, ga je stuk. Dat is de heel enge balans van de 200 meter. Ik voelde dat ik de laatste 20 meter stuk ging.'

Schippers bekende dat de twijfel aan haar niveau haar zwaar is gevallen. Dit seizoen kreeg ze veel vragen over de samenwerking met haar nieuwe coach, de Amerikaanse kampioenmaker Rana Reider. Ze kreeg onder zijn trainingsregime meer spieren, maar leek aanvankelijk niet sneller te worden. Titelprolongatie leek moeilijk te worden voor de sprinter, die sinds 2013 op elk titeltoernooi medailles veroverde.

Schippers: 'Er is superveel commentaar geleverd. Ben je niet te zwaar? Doe je niet teveel krachttraining? Waarom loop je je tijden niet? Ik heb best veel negatieve dingen over me heen gekregen het hele jaar. Hiermee heb ik laten zien dat Rana en ik een sterk team zijn. Dit is de kers op de taart. Het is heel zwaar om continu vragen te krijgen. Ik moet vertrouwen houden. Het is balen als iedereen elke keer zegt: waarom lukt het niet? Ik heb laten zien: jongens, ik kan het echt wel. Hou op met die negativiteit. Laat mijn droom mijn droom zijn.'

Veel tijd om te dromen kreeg Schippers niet. Zaterdagochtend werd ze al weer verwacht van de series van de 4x100 meter. De vrouwen plaatsten zich met de zesde tijd (42,64) voor de finale van vanavond. De mannen werden uitgeschakeld. Ze eindigden als elfde.

Dafne Schippers en Naomi Sedney in actie tijdens de 4x100 meter estafette op het WK atletiek in het Olympisch Stadion in Londen Beeld anp
Dafne Schippers en Naomi Sedney in actie tijdens de 4x100 meter estafette op het WK atletiek in het Olympisch Stadion in LondenBeeld anp

Lees verder over Dafne Schippers

Wereldkampioen worden is gemakkelijker dan wereldkampioen blijven
Over die oude sportwet kan Dafne Schippers meepraten, maar ze wist haar twijfels en tegenslagen vrijdagavond op glorieuze wijze te overwinnen. Ze prolongeerde haar wereldtitel in haar snelste tijd van het seizoen: 22,05 seconden.

'Het is veel te veel geweest'
Het gaat weer goed met de atleet Dafne Schippers (24), opgekrabbeld uit een zwart gat. Vrijdag rende ze op het EK-atletiek 'haar' 200 meter. Lees dit interview uit april terug.

Dafne Schippers blijft torenhoge favoriet Thompson voor, wint brons op 100 meter
Dafne Schippers slaagde in haar opzet: ze bleef de torenhoge favoriet Elaine Thompson voor. Maar dat was niet voldoende voor de wereldtitel op de 100 meter. Twee andere vrouwen waren de olympisch kampioene uit Jamaica ook te snel af: de Amerikaanse winnares Tori Bowie (10,85) en Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust (10,86). Voor Schippers resteerde de bronzen plak (in 10,96).

Bij Dafne Schippers is de 'superturbo' weer terug

Brons op de 100 meter als voorbode van goud op de 200 meter? Dafne Schippers glunderde bij de gedachte aan dat glorieuze scenario, kort nadat ze zondagavond vanuit de lastige buitenbaan negen in 10,96 seconden naar de derde plaats was gesneld.

Meer over