Vertrouw nooit een Raumausstatter (overpeinzingen in München)

VORIGE maand, in een overzicht van fameuze overtredingen van Nederlandse spelers, maakte ik melding van een kopstoot van Bertus Quaars....

Ik troost me met de gedachte dat het nog erger kan. In de informatie die in München door de UEFA aan de pers werd verstrekt, dook de naam van Ulrich van Gobbel op. PSV-trainer Gerets zou hebben verklaard dat hij Van Gobbel tegen Bayern München waarschijnlijk niet zou opstellen.

Ooit tikte ik in een wedstrijdverslag Winter in plaats van Witschge (Rob). Goh, zeiden Barend & Van Dorp een paar dagen later in een televisie-uitzending, dat wisten we niet Aron, dat je tegenwoordig bij Feyenoord speelt.

Dus ik weet precies hoe de collega van de ernstige regionale krant Münchner Merkur zich de afgelopen dagen heeft gevoeld, nadat hij zijn lezers woensdag van de opstelling van PSV op de hoogte had gebracht:

Waterberg; Vogel, Faber, Dirk, Heintze; Iwan, Niki, van Bommel, Boufarik; Van Nilmetropole, Nilinsel.

II

Bayern München laat journalisten die voor de wedstrijd willen eten de keus tussen een hamburger, niet zo'n laffe hap maar een échte hamburger van mals rundvlees, en Schweinegebrat. Ze kunnen hun bord volscheppen met enkele exquise salades en talrijke soorten vis.

Een kok bereidt alle warme gerechten ter plekke. De maaltijd kan worden afgerond met een bavarois (mokka of vanille, maar allebei mag ook) en kelners vragen om de drie minuten of de heren nog iets willen drinken. Nou, dat willen ze wel.

En straks sta ik bij Feyenoord voor een wedstrijd weer gewoon in de rij om een bonnetje in ontvangst te nemen. Dat bonnetje moet ik goed bewaren: na afloop kan ik het ruilen voor één broodje (wit, klef), één kroket (lauwwarm) en één zakje mosterd.

Feyenoord heeft het systeem met bonnen onlangs geïntroduceerd, uit bezuinigingsoverwegingen. Naar verluidt heeft ooit een hongerige journalist twee broodjes kroket gegeten. Dat deed de deur dicht.

Op de distributie van de broodjes wordt streng gelet. Feyenoord heeft daartoe, zo meldde het Algemeen Dagblad, een speciale eenheid geformeerd: de kroket-politie. Daar staat tegenover dat de glacékoeken (die koeken met zo'n zoete roze laag) nog steeds vrij verkrijgbaar zijn.

Ook apart: de bruine boterhammen met kopvlees bij Fortuna Sittard.

III

Op de vraag van de schrijvers van het officiële jaarboek van FC Bayern München naar de 'mooiste voetbalwijsheid', verwijst hij naar de uitspraak van de Engelsman Gary Lineker.

Voetbal is een eenvoudig spel, betoogde Lineker: 22 mannen rennen achter een bal aan, en op het laatst winnen de Duitsers. Alsof in mei in Barcelona niet Manchester United, maar Bayern München in blessuretijd twee maal scoorde.

Hij vindt de telefoon de belangrijkste uitvinding, zou gaarne aanwezig zijn geweest bij de ontdekking van Amerika, heeft drie kinderen maar is er vandoor gegaan met de dochter van een clubarts en heeft zich, járen geleden, bekwaamd in het vak van Raumausstatter.

De beste vier spelers aller tijden zijn volgens hem Jasjin, Beckenbauer, Maradona en Pelé. Het beste elftal was de ploeg van AC Milan met Gullit, Rijkaard en Van Basten. Hij zit graag in de Biergarten met vrienden en heeft in de auto altijd een zonnebril, een pen en bonbons binnen handbereik.

En waaraan heeft hij de grootste hekel? Aan oneerlijkheid.

En je leest dat, en je denkt 'ach, hij is ook al 38 jaar, hij is vast verstandiger geworden, zelfs hij wordt verstandiger', en dan zie je een duw, of beter gezegd een duwtje, en weer, wéér, naait Lothar Matthäus een tegenstander een oor aan.

Tja, zei zijn zoveelste slachtoffer, PSV'er Van Bommel, na het incident met veel gevoel voor historie, der Lothar - hij zei echt der Lothar - voert nu eenmaal wel vaker een Schwalbe uit.

De moraal van dit verhaal: vertrouw nooit een Raumausstatter.

IV

Moggu Ernie, zeggen we in de bus op het vliegveld van München - vanwege de goedertierenheid van de man vernoemd naar Franz Josef Strauss - tegen Ernie Brandts, de blijmoedige assistent-trainer van PSV.

Gevaarlijk moment: het is gisteren laat geworden.

En inderdaad merkt een vermoeide collega op dat Ernie de ideale assistent van Bert van Marwijk zou zijn, de trainer van Fortuna Sittard. Binnen een halve minuut zijn we klaar.

In het elftal van Bert en Ernie staat Pino op doel. Hakim, Grover, Oscar (keiharde voorstopper) en Elmo zijn de verdedigers, Sien, Meneer Aart (klassieke nummer tien), Koekie Monster en Graaf Tel de middenvelders. Tommie en Ieniemienie (lichtgewichten, maar technisch zeer begaafd) vormen de aanval.

Dikkie Dik is bij ons hersteltrainer.

Meer over