Verstoten bobo's van het voetbal

Onomwonden sprak Harold Mayne-Nicholls over de hervormingen die nodig zijn bij de wereldvoetbalbond. Maandag werd de Chileen tot zijn eigen verbazing plotseling gelijkgesteld aan de voor corruptie aangeklaagde voetbalbonzen die hij zelf zo verafschuwt.

Mark Misérus
Mohamed Bin Hammam. Beeld AP
Mohamed Bin Hammam.Beeld AP

Zeven jaar mag de voormalig voorzitter van de Chileense bond niets meer ondernemen in het voetbal. De man die de kandidaat-landen voor de komende twee WK's beoordeelde, treedt toe tot een illuster gezelschap dat zich voor kortere of langere tijd niet meer in de sport mag vertonen.

undefined

Harold Mayne-Nicholls. Beeld AFP
Harold Mayne-Nicholls.Beeld AFP

Harold Mayne-Nicholls (zeven jaar geschorst)

Waren het zijn kritische opmerkingen over Qatar of juist de gunst die hij van het land vroeg? Harold Mayne-Nicholls tast in het duister. Hij heeft geen idee waarom de ethische commissie van de wereldvoetbalbond zijn hoofd maandag op het hakblok legde. Het vonnis liegt er niet om: zeven jaar lang mag hij 'geen enkele internationale en nationale voetbalgerelateerde activiteit' ondernemen.

Het is een zware straf voor de Chileen, die als onkreukbaar te boek stond en nimmer in opspraak raakte. Als hoofd van de inspectiecommissie die de kandidaat-landen voor de WK's van 2018 en 2022 toetste, verrichtte hij zijn werk ook volgens de FIFA naar behoren. Secretaris-generaal Jerôme Valcke complimenteerde hem omstandig met zijn analyse van de WK-bids. 'Het beste rapport dat ik ooit heb gezien', zei de Fransman.

De FIFA moet de precieze reden van zijn schorsing nog bekendmaken. Maar een persbericht hint alvast dat het om 'vertrouwelijkheid' gaat. Misschien wordt het Mayne-Nicholls aangerekend dat hij de gecombineerde toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 een slechte keus noemde, omdat dit verboden deals in de hand werkte tussen kandidaat-landen en de FIFA-bestuurders die besloten waar de toernooien terechtkwamen. Hij kreeg gelijk, zo toonde onderzoekswerk van The Sunday Times aan.

undefined

Dat hij openlijk benoemde dat de temperatuur in Qatar tot boven de 50 graden kan oplopen, werd hem niet in dank afgenomen. Het was een van de 36 vragen die hij moest beantwoorden van Cornel Borbély, die de onderzoekskamer van FIFA's ethische commissie leidt. De Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings legde de hand op de correspondentie.

Borbély: 'Heeft u in uw presentaties voor de verkiezing van de WK-landen 2018/2022 de nadruk gelegd op de temperatuur in Qatar? Als dit zo is, leg dan alstublieft uit wanneer dat was en in welke mate u dit deed.'

Jazeker, antwoordde Mayne-Nicholls. Over de temperatuur zei hij: 'Het is algemeen bekend. En het toont zonder meer aan dat ik een zekere terughoudendheid had naar Qatar toe.' Waar hij de temperaturen in het golfstaatje vandaan had? Gewoon, uit de Encyclopædia Britannica, zei hij.

Mogelijk heeft de Chileen zichzelf op een andere manier in de voet geschoten. Na een werkbezoek aan Qatar informeerde hij voorzichtig of de veelgeplezen Aspire Academy in het land een proeftraining kon regelen voor zijn voetballende zoon en neef en of er nog behoefte was aan een vaardige tennisvriend. Het verzoek leidde tot niets, omdat de Qatari's het vermoeden van belangenverstrengeling niet wilden opwekken. Maar de mail kwam wel bij de FIFA terecht.

undefined

Mohamed Bin Hammam (levenslang)

Gold als het brein achter de Qatar-lobby die stuntte door het WK 2022 binnen te halen. Dat was grotendeels te danken aan de miljoenen gasdollars waarmee de steenrijke Bin Hammam de wensen van voetbalbestuurders over de hele wereld liet uitkomen. De een wilde graag op safari met zijn vrouw, de ander had toch echt een grotere auto nodig, de volgende smeekte om een doktersbehandeling voor een goede bekende.

Bin Hammam leverde het op bestelling, net als de enveloppen met 40 duizend dollar cashgeld waarmee hij Caribische bestuurders onthaalde op een hotelkamer. Toen Blatter er lucht van kreeg, klapte de val rond Bin Hammam dicht. En daarmee ook diens kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap, dat Blatter nog lang niet wilde afstaan. Bin Hammam had zich al teruggetrokken uit het voetbal, toen de ethische commissie van de FIFA hem levenslang schorste.

undefined

Mohammed bin Hammam. Beeld afp
Mohammed bin Hammam.Beeld afp

Jack Warner (onbepaalde tijd)

Toen een Caribische bondsbestuurder informeerde of het niet tegen de regels was om een envelop met 40 duizend dollar aan te nemen, vond hij bij Jack Warner geen gehoor. 'Als je vroom wilt zijn, open je maar een kerk', zei de toenmalige voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf tegen zijn leden. Miljoenen liet hij de afgelopen decennia binnenlopen op zijn rekeningen in en buiten Trinidad en Tobago en niemand die hem in de wielen reed.

Nadat de Amerikanen Warner, zijn twee zonen en andere van corruptie verdachte voetbalfiguren hadden opgepakt, kondigde hij een 'tsunami' van belastende informatie aan die de FIFA en Blatter nooit zouden overleven. Daarvan kwam weinig terecht. Geschorst is hij wel sinds de Amerikaans-Zwitserse invallen in Zürich, eind mei.

undefined

Jack Warner. Beeld afp
Jack Warner.Beeld afp

Chuck Blazer (onbepaalde tijd)

Dat Chuck Blazer nog eens zou bijdragen aan de val van Jack Warner, had Warner nooit kunnen bevroeden. Samen verdienden ze grif als leidinggevenden van de Concacaf. Dat geheim kwam uit, toen de FBI Blazer klemzette. Hij biechtte zijn belastingontduiking en ander bedrog op en praatte als spion anderen aan de schandpaal. De FIFA kon niet anders dan ook hem (voor de tweede keer) schorsen. Samen met zijn voormalige gezworen kameraad, Jack Warner.

undefined

Chuck Blazer. Beeld afp
Chuck Blazer.Beeld afp
Meer over