Verstappen pakt in Mexico weer punten

Max Verstappen is bij de Grote Prijs van Mexico op een negende plaats geëindigd. De 18-jarige Formule 1-coureur verdiende daarmee twee WK-punten, waarmee hij zich voor de vijfde opeenvolgende race naar punten stuurde. Zijn teamgenoot Carlos Sainz werd dertiende.

Max Verstappen tijdens de Grote Prijs van Mexico. Beeld afp
Max Verstappen tijdens de Grote Prijs van Mexico.Beeld afp

De Nederlander voelt zich op zijn gemak aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, want een week eerder werd hij vierde bij de Grote Prijs van Amerika. In Mexico-Stad vertrok Verstappen vanaf plek acht en gedurende de wedstrijd leek hij dankzij een solide race ook op die plek te gaan eindigen, tot hij na zo'n vijftig ronden een stuurfoutje maakte.

Dat gebeurde bij het insturen van het honkbalstadion waar de bolides tijdens de Grote Prijs doorheen raasden. De Mexicaan Sergio Perez profiteerde onder luid gejuich van zijn landgenoten van het foutje van Verstappen en haalde hem in. Die plek kon de jonge Nederlander niet meer terugpakken in het restant van de race.

Voor Verstappen was het zuur, maar voor de Mexicanen was het een kers op de taart. De Grote Prijs was namelijk de eerste Formule 1-race in Mexico sinds 1992.

Renovatie

Het kenmerkende circuit Autodromo Hermanos Rodríguez ligt op een hoogte van ruim twee kilometer. Daardoor is de lucht er ijl. Het maakt de auto's sneller. De Braziliaan Felipe Massa reed tijdens de kwalificatie liefst 364,3 kilometer per uur en noteerde daarmee de hoogste snelheid van het seizoen.

Maar de specifieke kenmerken van het circuit waren voor Formule 1-baas Bernie Ecclestone niet de reden om Mexico weer op de Formule 1-kalender te zetten. Daar mocht het land de Mexicaanse miljardair Carlos Slim voor bedanken. Hij investeerde tientallen miljoenen in een stevige renovatie van het circuit.

Het kenmerkende circuit Autodromo Hermanos Rodriguez leidt de coureurs door een oud-honkbalstadion. Beeld anp
Het kenmerkende circuit Autodromo Hermanos Rodriguez leidt de coureurs door een oud-honkbalstadion.Beeld anp

Het was zondag dus niet alleen Verstappen die als Formule 1-debutant het circuit alleen van de simulator kende. Dat gold nu voor alle coureurs. Voor de Ferrari's was die kennismaking het minst prettig. Beide auto's vielen uit door crashes en vooral voor Sebastian Vettel was dat zuur.

De Duitser streed met Mercedes-coureur Nico Rosberg om plek twee in de WK-stand achter Lewis Hamtilon, die vorige week in Texas de derde Formule 1-wereldtitel van zijn loopbaan greep. Die tweede plek kan Vettel met nog twee races op de kalender (Brazilië en Abu Dhabi) hoogstwaarschijnlijk vergeten, want Rosberg won de race in Mexico.

Koude oorlog bij Mercedes

Tegelijkertijd was de zege voor Rosberg een mini-revanche op teamgenoot Hamilton. Een week eerder beroofde Hamilton zijn teamgenoot in de eerste bocht met een brutale actie van zijn eerste plek. Daar was Rosberg na de race niet over te spreken. Hij gooide zelfs zijn podiumpet in de richting van de Brit.

De gehele week was het koude oorlog in het Mercedes-kamp. Die koude oorlog zal ook nog wel even aanhouden getuige de emotieloze handdruk tussen de twee na de race in Mexico.

Meer over