NieuwsFormule 1

Verstappen leidt in Abu Dhabi van start tot finish, pakt tiende zege in Formule 1

Hij won er geen wereldtitel mee en ook zijn plek in de eindstand van het WK (derde) bleef ongewijzigd. Maar een oppermachtige Max Verstappen won zondag wel verrassend de afsluitende race van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi.

Verstappen ging van de eerste tot de laatste ronde soeverein aan de leiding. Beeld AFP
Verstappen ging van de eerste tot de laatste ronde soeverein aan de leiding.Beeld AFP

De Nederlandse coureur domineerde de GP in het emiraat van start tot finish. Het was Verstappens tiende racezege in de Formule 1. En net als de enige andere race die Verstappen dit jaar won, begin augustus op het Engelse Silverstone, kwam de winst in Abu Dhabi vanuit het niets.

Sinds 2014 was de race in Abu Dhabi gewonnen door Mercedes. De kwalificatie op zaterdag bleek alleen al een voorbode van wat komen ging. Verstappen was tot ieders verbazing, inclusief die van hemzelf, sneller dan de Mercedessen. Het was zijn derde poleposition in zijn F1-loopbaan.

Soeverein, van eerste tot laatste ronde

In de race bleek Verstappen net zo dominant. De Red Bull-coureur startte goed en bleef in de eerste ronde simpel aan de leiding. Daarna was voor Mercedes-coureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton snel duidelijk dat er niets te halen viel. Verstappen bleef de Mercedessen probleemloos voor en finishte met ruim vijftien seconden voorsprong op de rest.

Verstappen werd in het begin van de wedstrijd nog wel enigszins geholpen door een geplofte motor in de Racing Point van Sergio Pérez. De Mexicaan moest zijn auto op een onhandige plek naast het circuit stilzetten, waardoor de race via de safetycar werd geneutraliseerd.

Dat gaf Verstappen de kans om een pitstop te maken, zonder dat hem veel tijd kostte. Tegelijk riep Mercedes beide auto’s naar binnen voor een bandenwissel, waarmee de Duitse renstal zichzelf beroofde van de kans om Verstappen van de leiding te beroven door een van de twee auto’s op een andere strategie te zetten. ‘Dit voelt niet als de goede strategie’, zei Hamilton na zijn pitstop al onheilspellend over de radio.

Kanttekeningen

Voor Verstappen was de race er eentje zoals hij er nog veel hoopt te rijden in de toekomst: van de eerste tot de laatste ronde soeverein aan de leiding. Zo’n zeven ronden voor de finish stelde hij al aan zijn team voor een tandje langzamer te rijden om zo zijn motor te sparen, gezien zijn ruime voorsprong op de Mercedessen.

Het is alleen de vraag hoe representatief Verstappens dominante zege is voor zijn kansen in het volgende seizoen, dat op 21 maart begint in Australië. Omdat de titels voor beste coureur en team al een tijdje zijn beslist in het voordeel van Mercedes, is het Duitse team al maanden gestopt met het verbeteren van de auto van dit jaar. Dat was ‘een zeer doordachte’ beslissing, zei Mercedes-teambaas Toto Wolff in oktober.

Red Bull heeft de eigen RB16 de afgelopen maanden juist volop doorontwikkeld, waardoor het volgens Wolff logisch is dat de verschillen kleiner zijn geworden.

Plaaggeest

Daarnaast was Verstappens grootste plaaggeest van dit jaar — kampioen Lewis Hamilton — in Abu Dhabi allesbehalve in goeden doen. De Brit kampte nog met de naweeën van zijn coronabesmetting. Hij kwam vrijdag pas aan op het circuit, na tien dagen in quarantaine te hebben gezeten in Bahrein.

Die kanttekeningen konden Verstappen zondag in ieder geval allemaal weinig schelen. Hij erkende voor de camera van Ziggo Sport dat zijn zege weinig zei over zijn titelkansen met oog op volgend jaar. ‘Dus we moeten gewoon gas blijven geven en beter worden. We hadden in het begin van dit seizoen misschien op meer gehoopt, maar het jaar zo afsluiten is gewoon top.’

Meer over