Verscheurd PSV is voor even eenheid

Scherp blijft het contrast tussen een door blessures en interne twisten verscheurd PSV in de Nederlandse competitie en de getergde ploeg, die zich gisteravond voor de derde keer in vier jaar kwalificeerde voor de kwartfinales van de UEFA Cup....

Alsof hij onbedoeld de komische nieuwjaarsrede van cabaretier Freek de Jonge bij Ajax wilde kopiëren, prikkelde PSV-voorzitter Harry van Raaij uitgerekend twee spelers, die het dolende elftal gisteravond wél bij de hand namen. Voor de naar Chelsea vertrekkende Robben had PSV al de hoofdprijs gevangen, waarna Kezman en Van Bommel door Van Raaij wel erg nadrukkelijk in de uitverkoop werden gezet.

Coach Guus Hiddink zal zich gisteravond nog eens hebben afgevraagd hoe zijn elftal er volgend seizoen zonder die smaakmakers uitziet. Van Bommel was tegen het eveneens ernstig gehandicapte Auxerre eindelijk weer een rots in de branding en de aanvoerder tekende in de tweede helft zelfs voor het derde doelpunt.

Ook Kezman zette zichzelf met twee treffers tegen Auxerre in de etalage. Vooral de suggestie van Van Raaij dat hij de motivatie zou missen om nog langer in Nederland te spelen, was verkeerd gevallen bij de topscorer van PSV. Glimlachend zal de voorzitter echter hebben geconstateerd dat Kezman én Van Bommel uitgerekend tegen Auxerre zijn theorie bevestigden.

Tegen NAC was ook Kezman niet vooruit te branden geweest en miste hij kansen die Van Raaij 'zelf nog zou hebben gezet', zoals hij schamper opmerkte. De eveneens met zichzelf worstelende Van Bommel vond de kritiek al even ongepast en wilde graag opheldering van de scheidende preses. Fijntjes hield Van Raaij de in hun eer gekrenkte vaandeldragers voor dat ze eerst in de spiegel moesten kijken.

Natuurlijk had hij gelijk, bezwoer Van Raaij en kunnen Kezman en Van Bommel zich niet meer opladen voor verplichte nummers tegen Zwolle en Volendam. Auxerre bracht gisteravond wel het beste naar boven bij Kezman, die in de vorige ronde tegen Perugia al de ban had gebroken door eindelijk weer te scoren op het Europese podium.

Gisteravond loodste Kezman zijn wankelmoedige ploeg met twee treffers naar de kwartfinales tegen het Newcastle United van voormalig PSV-trainer Bobby Robson. Het zal trainer Hiddink deugd hebben gedaan dat beide doelpunten ook een Koreaanse signatuur droegen, omdat Park en Lee dit seizoen nog niets aan het spel van PSV hadden toegevoegd.

Al in de vierde minuut verraste Kezman de van een blessure herstelde voorstopper Boumsong met een listige steekpass op Park. De in Nederland zo vaak kleurloze aanvaller stuitte aanvankelijk op Auxerre-keeper Cool. Maar Park legde de bal vervolgens keurig terug op Kezman, die zich in de 27ste minuut wederom als een killer manifesteerde.

Dit keer kwam de voorzet van linksback Lee, liep de Franse verdediger Jaures onder de bal door en verslikte keeper Cool zich in de volley van Kezman: 2-0. Daarmee behaalde PSV een maximaal rendement, want de opdracht van Hiddink om tegen het geraffineerde Auxerre 'Italiaans te verdedigen' werd achteloos in de wind geslagen.

PSV mocht zich gelukkig prijzen dat de Franse coach Guy Roux noodgedwongen alleen de frivole Kapo naar het front kon sturen, want de geschorste Kalou en de geblesseerde topschutter Cissé werden bij Auxerre node gemist. Desondanks bibberde de labiele defensie van PSV al bij de gedachte dat Kapo, die in Auxerre vanwege een schorsing ontbrak, iets moois zou bedenken.

Vlak na de openingstreffer van Kezman verrichtte doelman Waterreus een cruciale redding na een volley van Kapo. De Franse international weigerde later te profiteren van de al niet meer weg te denken slordigheden in de laatste linie bij PSV. Nadat Hofland zich al bijna verslikte in Kapo kon hij een blunder van Bouma alleen corrigeren met een overtreding, die hem een gele kaart én een schorsing opleverde voor het eerste duel met Newcastle.

De weifelende Bouma speelde toch al niet als de leider, die Hiddink in hem ziet. Van der Schaaf was weer eens een dissonant op het middenveld, maar ook zijn domme balverlies vlak voor rust bleef onbestraft. De messcherpe Kezman en de gedreven vormgever Van Bommel gaven PSV echter net het beetje allure, dat het elftal in Nederland node mist.

Meer over