Verrassing van Premier League Burnley bezorgt fans fraai kerstgeschenk

Klein Duimpje Burnley is de verrassing in de Premier League. In het kerstweekend streed het met Tottenham Hotspur om de zesde plaats.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld afp
Beeld afp

Turf Moor. Het tehuis van Burnley behoort in het rijtje meest poëtische namen van Engelse voetbalstadions, met Craven Cottage, Field Mill en The Valley. Dit seizoen is de Engelse versie van de Langeleegte het decor van een nieuw voetbalsprookje. Met een salarisbegroting van nog geen 30 miljoen euro heeft de 135 jaar oude club zich tussen de grote jongens in de topzes gemengd.

Rond de feestdagen speelt het tegen de 'rivalen' Spurs, Manchester United en Liverpool. Ver vervlogen tijden herleven. 'Het is een prachtig kerstgeschenk', zegt Burnley-fan Malcolm Hibbert, een gepensioneerde heftruckchauffeur

Dat Turf Moor (1883) er nog staat is een wonder, zegt Hibbert die warm gehouden door een Bordeauxrode sjaal bij het stadion staat. 'Dertig jaar geleden speelden we een cruciale wedstrijd tegen Leyton Orient. Bij verlies zouden we uit de vierde divisie degraderen en failliet gaan. Dan zou hier een supermarkt zijn gekomen. We wonnen en ik stond op deze plek te huilen van blijdschap.'

Turf Moor. Het tehuis van Burnley behoort in het rijtje meest poëtische namen van Engelse voetbalstadions. Beeld afp
Turf Moor. Het tehuis van Burnley behoort in het rijtje meest poëtische namen van Engelse voetbalstadions.Beeld afp

Landskampioen

De club was diep gezakt. In 1960 werd Burnley landskampioen, gevolgd door een Europees avontuur dat in Hamburg eindigde. De grote rivaal was indertijd Tottenham Hotspur, waarmee Burnley in 1962 op Wembley streed om de FA Cup, en verloor.

Nu strijden beide teams op een natte zaterdagavond voor Kerst om de zesde plaats. Eerder dit jaar had Burnley Spurs in eigen huis op 1-1 gehouden, wat men ook deed op Anfield bij Liverpool. Op de openingsdag had het Chelsea met 2-3 verslagen. Arsenal verliet Turf Moor met drie punten dankzij een discutabele strafschop.

Alleen tegen Manchester City had Burnley geen kans, iets dat ze gemeen hebben met de rest. Waar Burnley vorig jaar de punten vooral thuis behaalde, speelt het nu uit de beste wedstrijden. Veelzeggend: 1-0 is een veelvoorkomende uitslag en cruciale doelpunten vallen vaak in de slotfase.

Het is ook een opsteker voor het voetbal in Noord-Engeland, dat steeds meer terrein geeft aan het zuiden, waar de investeerders zitten en de zon vaker schijnt. Afgezien van de grote clubs uit Liverpool en Manchester wordt de bakermat van het voetbal slechts vertegenwoordigd door Burnley, Huddersfield en Newcastle.

Op Burnley rust de koninklijke zege. Dat gaat terug naar 1914 toen voor het eerst een koning een bekerfinale bezocht, een finale die Burnley won van Liverpool. Tegenwoordig is prins Charles de bekendste fan van de club uit de 73 duizend zielen tellende katoenhoofdstad van weleer, waar Brexit een flinke zege boekte.

'Hecht team', 'vriendenclub' en 'geen ego's' zijn veelgehoorde redenen voor het huidige succes. Als voornaamste reden wordt Sean Dyche genoemd, die sinds vijf jaar de leiding heeft. Daarmee is hij na Eddie Howe (zijn voorganger op Turf Moor) en Arsène Wenger van Arsenal de langst dienende manager in de Premier League.

Dat is te denken aan het vertrouwen van de plaatselijke eigenaar, die hem niet ontsloeg nadat promotie in 2014 een jaar later was gevolgd door degradatie. De rossige Dyche heeft onder Brian Clough gespeeld. Voor de 46-jarige is de legendarische manager, die van Derby en Forest topclubs maakte, het grote voorbeeld.

Als voornaamste reden voor het succes wordt Sean Dyche genoemd, die sinds vijf jaar de leiding heeft. Daarmee is hij na Eddie Howe (zijn voorganger op Turf Moor) en Arsène Wenger van Arsenal de langst dienende manager in de Premier League. Beeld afp
Als voornaamste reden voor het succes wordt Sean Dyche genoemd, die sinds vijf jaar de leiding heeft. Daarmee is hij na Eddie Howe (zijn voorganger op Turf Moor) en Arsène Wenger van Arsenal de langst dienende manager in de Premier League.Beeld afp

Grenzen

'Er gaan geruchten om de pub hier om de hoek De Schorre Keel te noemen', zegt fan Hibbert lachend, een verwijzing naar de schorre stem van Dyche. Hij heeft een fit, fysiek en goed georganiseerd team geschapen, met spelers die voor hem door het vuur gaan. Tegen Spurs, echter, worden de grenzen van het succes zichtbaar. Burnley mist drie belangrijke spelers, onder wie twee verdedigers, en heeft geen brede selecties zoals de rijke clubs. Dankzij een omstreden strafschop komen de gasten uit Londen snel op voorsprong en wat volgt is The Harry Kane Show. De aanvaller maakt zijn zevende hattrick van het voetbaljaar.

Ondanks de 0-3 krijgt de thuisploeg applaus van de twintigduizend aanwezigen. 'Het was niet onze beste pot, maar de jongens hebben hun best gedaan', zegt Billy, een glazenwasser die zijn 'debuut' op zijn arm heeft laten tatoeëren (5 oktober 1968, 0-4 tegen Liverpool). 'Kom mee naar de kroeg.'

In een van de pubs en mijnwerkersclubs nabij Turf Moor mopperen Billy en zijn maten onder het genot van de Franse Bénédictine-likeur over arbiters die kleine clubs benadelen. Wanneer Europees voetbal ter sprake komt, halen de ouderen herinneringen op aan het schoppen en slaan van de Napels-spelers nadat ze door Burnley waren uitgeschakeld.

Een winter wonderland onder de lichtmasten en schoorstenen van een vervallen industriestad.

Op Tweede Kerstdag heeft Manchester United nipt gelijkgespeeld tegen Burnley. In blessuretijd scoorde Jesse Lingard de 2-2. Burnley was al na twee minuten spelen op 0-1 gekomen door een goal van Ashley Barnes. Een half uur later verdubbelde Steven Defour de voorsprong met een weergaloze vrije trap. In de tweede helft vocht United terug met twee doelpunten van Lingard, Burnley de eerste zege op Old Trafford sinds 1962 ontnemend.

Meer over