Verongelukte raceveteraan Wilson was overal geliefd

Hij was overal geliefd en leefde naar eigen zeggen voor technologie en adrenaline. IndyCar-coureur Justin Wilson overleed maandagavond (Amerikaanse tijd) op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel dat hij opliep tijdens een race op zondag.

Justin Wilson in 2013. Beeld ap
Justin Wilson in 2013.Beeld ap

Wilson kreeg tijdens de race in Pennsylvania een stuk metaal tegen zijn hoofd. Het brokstuk was een neusvleugel van de auto van de Amerikaan Sage Karam, die op dat moment aan de leiding reed en crashte. Wilson zou meteen bewusteloos zijn geraakt en reed met zijn auto tegen de binnenwand van het circuit. Een helikopter bracht hem vervolgens naar het ziekenhuis. Daar lag hij nog ruim een dag in coma, waarna hij overleed in het bijzijn van zijn familie.

De Britse autocoureur was dit seizoen parttime coureur in de IndyCar Series, een raceklasse in de Verenigde Staten die sinds 1996 bestaat. Begin juli werd bekend dat Wilson de laatste vijf races van het seizoen mocht rijden voor het team van de Amerikaanse oud-coureur Michael Andretti. Wilson hoopte met goede prestaties in de laatste races een fulltime contract af te dwingen voor het volgende seizoen.

De traumahelikopter met aan boord Wilson stijgt op bij het circuit in Pennsylvania. Beeld ap
De traumahelikopter met aan boord Wilson stijgt op bij het circuit in Pennsylvania.Beeld ap

Formule 1

In de racewereld was Wilson een bekende verschijning. Hij had al een heel raceleven achter zich. Hij werd geboren in het Britse Sheffield en begon zijn racecarrière zoals veel autocoureurs als jong ventje in een kart. Hij bleek talentvol en de overstap naar auto's ging voorspoedig. Zo werd hij in 2001 kampioen in de Formule 3000.

Formule 1-teams stonden echter niet voor hem in de rij. Met zijn 1 meter 93 was hij eigenlijk te lang voor een stoeltje in de koningsklasse van de autosport.

Wilson zamelde geld in via sponsoren en verdiende zo toch een plek bij F1-team Minardi, waar hij in 2003 teamgenoot werd van Nederlander Jos Verstappen. De Italiaanse renstal moest een speciaal frame ontwikkelen om de lange Brit in een bolide te passen.

Na elf Grote Prijzen voor Minardi wisselde Wilson tijdens het seizoen van team. De laatste vijf races reed hij voor Jaguar. In een auto van dat team vierde hij ook zijn hoogtepunt in de Formule 1: een achtste plaats bij de Grote Prijs van Amerika. Het leverde hem één WK-punt op.

Wilson tijdens een race in 2011. Beeld ap
Wilson tijdens een race in 2011.Beeld ap
De bolide van Wilson tijdens de race van afgelopen zondag. Beeld ap
De bolide van Wilson tijdens de race van afgelopen zondag.Beeld ap

Amerikaanse periode

Het lukte Wilson niet om voor nog een seizoen een F1-stoeltje te bemachtigen, waarna hij koos voor een carrière in de Champ Car Series - een raceklasse die wat racen en auto's betreft lijkt op de Formule 1 en zijn wortels heeft in Amerika.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was hij als coureur succesvoller dan in de Formule 1. In drie Champ Car-jaren won Wilson vier races. De raceklasse ging in 2007 failliet en fuseerde met concurrent IndyCar. Hij verhuisde mee, het zou zijn laatste raceklasse worden.

In acht IndyCar-jaren won Wilson drie races. In zijn Amerikaanse periode - Wilson woonde in een voorstad van Denver - ontpopte de veteraan zich als favoriet van fans en coureurs. Hij was dyslectisch en gebruikte de racerij als podium om aandacht te vragen voor dat thema.

Ook was hij een voorvechter voor meer veiligheid in de racesport. Zo stelde hij eerder deze zomer voor de tribunes op de ovale circuits in Amerika naar de binnenkant te verplaatsen, omdat crashes vaak aan de buitenkant van het circuit plaatsvinden. Met tribunes aan de binnenkant zou de kans kleiner zijn dat het publiek geraakt zou worden door rondvliegende brokstukken.

Wilson in 2012. Beeld reuters
Wilson in 2012.Beeld reuters

Rouwende racewereld

Juist door zo'n rondvliegend brokstuk liet Wilson maandag het leven. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer in de IndyCar-raceklasse sinds de eveneens Britse coureur Dan Wheldon omkwam bij een zware crash in Las Vegas in 2011 .

De racewereld reageerde geschokt op de dood van Wilson. Oud-Formule 1-kampioen Jenson Button, die nog tegen Wilson kartte als tiener, twitterde dat 'de autosportwereld opnieuw even stil komt te staan', refererend aan het overlijden van de Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi. Bianchi overleed een maand geleden. Hij lag maandenlang in coma na een zware crash bij de Grote Prijs van Japan, vorig jaar.

Ook andere Formule 1-coureurs zoals Daniel Ricciardo, Romain Grosjean en de Nederlander Max Verstappen reageerden via Twitter op het overlijden van Wilson. 'Opnieuw verschrikkelijk nieuws voor de racerij. Justin Wilson, Je zult worden gemist', schreef Verstappen.

Wilson laat een vrouw en twee dochters achter.

Meer over