Vernieuwd Den Bosch speelt matig

De bakens zijn verzet bij Den Bosch. De successen van weleer moeten een nieuwe impuls krijgen en daartoe werd aan het begin van het prille seizoen afgerekend met een verleden dat het behalen van topprestaties in de weg stond....

Op een enkeling na, Marcel Huijbens uiteraard, Cortenraede en Richardson, werd de complete selectie afgeschreven en vervangen. Coryfeëen als Wierd Goedee, Marco de Waard en Riley Smith mochten hun geluk elders gaan beproeven om ruimte te maken voor buitenlanders.

Sinds de beperking werd opgeheven dat slechts drie buitenlanders per ploeg in de Nederlandse competitie mogen spelen, heeft ook Den Bosch naarstig in den vreemde gezocht. 'Omdat goede Nederlanders ook voor ons niet meer te betalen zijn', zei vice-voorzitter Jules Spijker.

'Die worden met schandalig hoge beloningen naar België gelokt. Gemiddelde Amerikanen liggen meer binnen onze budgettaire mogelijkheden dan Nederlandse topspelers.'

En dus speelt Den Bosch dit seizoen met drie Amerikanen, een Engelsman en een Spanjaard en kon het daarnaast Jerome de Vries (van Almere) en Ron Borstel (Black Eagles) een contract aanbieden. 'Met die selectie mikken we hoog. Dat kunnen we omdat we met deze spelersgroep dagelijks twee keer kunnen trainen onder een Amerikaanse coach, Lawrence Nicols.' Ook daarvoor waren volgens Spijker geen Nederlandse alternatieven voorhanden.

De vice-voorzitter maakt bewust geen geheim van het budget waarmee Den Bosch dit en de volgende twee seizoenen kan werken. 'Op z'n minst hebben we 1,2 miljoen per jaar te besteden, los van inkomsten uit kleding- en schoenensponsoring. We hopen dat we daarmee terug aan de top kunnen komen en op termijn ook weer in de Europese competitie kunnen spelen. In onze ogen is de ploeg mede door de Amerikanen weer aardig in balans.'

Toch presteerde Den Bosch matig tegen Rotterdam, met name in de tweede helft. Een 53-29 voorsprong werd heel gemakkelijk verspeeld, waardoor aan het einde nog maar een schamele marge van 79-69 overbleef. Als excuus werd aangevoerd dat de Amerikaan Johnson (donderdag in de verloren wedstrijd tegen Amsterdam een kuitbeenbreuk opgelopen) en Huijbens (slopende rugklachten) ontbraken.

In de amper 'twee-ton' selectie van Rotterdam ontbrak echter Eelco Derks, die voor zijn formatie net zo belangrijk is als Huijbens voor Den Bosch. Het excuus: 'kijk eens wie wij op de bank moesten laten zitten', klonk in die toonzetting dan ook een beetje vals.

Meer over