Verloren finale voor Bayern verleden tijd

Nee, nee, zegt Stefan Effenberg, Effe voor Duitse vrienden (veel) en vijanden (ook veel), hij heeft géén slapeloze nachten gehad na de finale tegen Manchester United....

Het was 'afschuwelijk' om in Barcelona in blessuretijd te verliezen, geeft hij toe, en het was een onnodige nederlaag bovendien. Maar FC Bayern München is een te sterke club om zich door één verloren wedstrijd te laten achtervolgen. Of door twee, want ook in de Duitse bekerfinale ging Bayern vorig seizoen op tamelijk dramatische wijze onderuit.

Effenberg kijkt gretig vooruit, naar de nieuwe competities in Duitsland en Europa. Op de vraag naar zijn levensmotto zegt hij in het jaarboek van Bayern München niet voor niets 'Immer den Blick nach vorne richten.' De auteur heeft achter de zin een uitroepteken geplaatst.

'De finale speelt geen rol meer. Al maanden niet meer. Het is verleden, het is voorbij. We hebben een fantastische weg afgelegd om ons te plaatsen voor de finale. Daar ben ik nog steeds trots op. Het was een mooie reis naar Barcelona.

'En we zijn kampioen van de Bundesliga geworden. Zo beschouwd hebben we een zeer succesvol seizoen achter de rug.'

Bijval kreeg Effenberg later op de dag van de trainer van Bayern, Ottmar Hitzfeld. 'Het was, ondanks alles, een geweldig seizoen waarin we zeer hoogstaand voetbal hebben gespeeld. Bayern heeft aangetoond dat het één van de beste ploegen ter wereld is. Dát moeten we onthouden.'

Middenvelder Effenberg (31) speelde vorige week pas zijn eerste wedstrijd voor Bayern, na een spierblessure. De provocateur van weleer is met ingang van dit seizoen aanvoerder, als opvolger van Lothar Matthäus. De veteraan zal Beieren in de winterpauze de rug toekeren en in dienst treden van de New Jersey Metro Stars.

De keuze voor Effenberg past goed bij de club die wegens een lange reeks schandaaltjes in Duitsland vaak spottend FC Hollywood wordt genoemd. Effenberg heeft onder Duitse voetbalsupporters jarenlang voor tweespalt gezorgd, door zijn ferme uitspraken en provocerende gedrag.

De hoofdrolspelers in München, óók Effenberg, deden in de zomer de bijnaam van de club eer aan. De Fransman Lizarazu gaf Mathäus op de training een oorvijg - het incident werd vastgelegd door een amateurfilmer en breed uitgemeten in de Duitse pers - en Basler kreeg een boete van 20 duizend mark nadat hij zonder permissie een nacht in een discotheek had doorgebracht.

Gisteren zei Effenberg op kalme toon, en met een glimlachje, 'dat er bij deze club nu eenmaal altijd wat aan de hand is'. Hij relativeerde de slechte seizoenstart van Bayern ('Nog een paar weken en we zijn terug op ons oude niveau'), veroorzaakt door tal van blessures, en plaatste kanttekeningen bij de nieuwe opzet van de Champions League.

Hij noemde de veranderingen ongewenst, vooral vanwege de twee groepen waar ploegen zich op weg naar de kwartfinales doorheen moeten worstelen.

'En het ergste is nog dat ook de nummers drie en vier uit competities zich nu kunnen plaatsen voor de Champions League. Daardoor wordt een kampioenschap veel minder hoog gewaardeerd dan vroeger. De spelers worden veel zwaarder belast dan voorheen, maar ze worden nooit geraadpleegd.'

Zoals zovele Duitsers geeft hij hoog op van de nationale competitie. 'De Bundesliga is ons dagelijks brood, de hoofdzaak. De Champions League is een extraatje. Maar dit seizoen heeft de Champions League meer betekenis voor ons gekregen. Niet door de nederlaag tegen Manchester United, maar door het winnen van de landstitel. Dit seizoen hebben we ons een nieuw doel gesteld.'

Vorig seizoen was een nederlaag in de eerste wedstrijd, tegen Bröndby, de aanzet tot een succesvolle Europese campagne die zo smadelijk eindigde.

Effenberg: 'De wedstrijd tegen PSV is geen wedstrijd zoals alle andere. Bayern is ingedeeld in een poule met louter sterke ploegen. Daarom zullen we vanaf het begin vol gas moeten geven.' PSV herinnert hij zich van een vriendschappelijk duel in de laatste winterstop. 'We kennen de kracht van PSV. En de zwaktes.' Zelfverzekerd is Stefan Effenberg nog altijd: 'Ik ga er van uit dat we ons zullen plaatsen voor de volgende ronde.'

Meer over