Verliezer: Noël van ’t End

De Nippon Budokan, de bijkans heilige verklaarde plaats van het wereldwijde judo, had Noël van ’t End de grootste, onvergetelijkste dag van zijn loopbaan moeten brengen. In plaats daarvan incasseerde de Nederlander twee zure nederlagen en zei hij, 30 jaar oud, zich te richten op de Olympische Spelen van Parijs, in 2024.

Noël van 't End heeft zijn partij in de herkansing verloren van de Hongaar Krisztian Toth en is uitgeschakeld voor het Brons.
 Beeld Klaas Jan van der Weij
Noël van 't End heeft zijn partij in de herkansing verloren van de Hongaar Krisztian Toth en is uitgeschakeld voor het Brons.Beeld Klaas Jan van der Weij

In 2019 werd de halfzwaargewicht (tot 90 kilogram) in de Budokan, in het hart van Tokio, wereldkampioen. Jigoro Kano, de bedenker van judo, en Anton Geesink, de olympisch kampioen van 1964, waren daar virtueel bij. Van ‘t End trok zich dat jaar op aan het voorbeeld van de voormalige zwaargewicht uit Utrecht, die door houding en uitstraling eeuwige roem heeft vergaard. Hij riep in gedachten diens hulp in, al vond hij dat zelf ‘wat zweverig’.

‘Ik kwam hier voor goud’, zei Van ‘t End, toen hij na twee verloren partijen op de zevende plaats was geëindigd. Zijn gedachten aan de finale, in zijn calculatie tegen de Spanjaard Sherazadishili, waren een valkuil op zich. Niemand mag zich in een judotoernooi rijk rekenen, zeker niet in een sport waar het rijtje favorieten extreem lang is.

Van ‘t End deed dat wel en hij kwam in de kwartfinale met de Turk Zgank bedrogen uit. Met drie straffen, shido’s, werd hij naar de herkansing verwezen. Daar werd hij geworpen door de uiterst krachtige Hongaar Toth, die zijn tegenstander nauwelijks de kans gunde hem beet te pakken. Dat is een voorwaarde om iemand op de grond te kunnen gooien.

Van ‘t Ends rekensom over het toernooiverloop klopte niet. Ook de verwachte finalist Sherazadishvili haalde de laatste vier niet. De favoriete Japanner Mukai werd eveneens voortijdig uitgeschakeld. De winst ging naar de Georgiër Lasha Bekauri

Zo eindigde een slecht judojaar voor de zo ambitieuze Noël van ‘t End, Superman volgens de titel van zijn onlangs verschenen biografie van journalist Hans Klippus. Lege handen in Tokio betekende niet alleen geen olympische titel. In coronajaar 2021 gingen ook een Europese en wereldtitel aan zijn neus voorbij. De WK had hij speciaal laten schieten om in Tokio fit en in topvorm te zijn.

Opgeven doet hij niet. Zijn volgende doel is Parijs, in 2024.

Meer over