Update

Verlies van Oranje leidt niet tot meer sterfgevallen

Er blijkt geen verband te bestaan tussen de uitschakeling van Oranje op een groot voetbaltoernooi en de sterftecijfers. Dat is te lezen in Demos, een uitgave van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), dat woensdag verschijnt.

Arjen Robben baalt van de uitschakeling op het EK 2012. Beeld anp
Arjen Robben baalt van de uitschakeling op het EK 2012.Beeld anp

In het beschreven onderzoek werd de uitschakeling van Nederland op EK's en WK's vergeleken met het aantal personen dat daags voor, op de dag van of daags na uitschakeling kwam te overlijden.

Tijdens de Europese kampioenschappen van 2000, 2004 en 2008 steeg het sterftecijfer onder mannen op de eerste dagen na uitschakeling van Oranje weliswaar, maar dit lijkt meer op toeval te berusten dan dat er een daadwerkelijk verband is te ontdekken. Zo is rond het dramatische verlies van Nederland in de halve finale in 2004 tegen Portugal zelfs helemaal niets opvallends aan het aantal overledenen te ontdekken.

Wat betreft uitschakeling op de wereldkampioenschappen van 1998, 2006 en 2010 is het verhaal weinig anders. Het lijkt er dus op dat het kijken naar de verrichtingen van het Nederlands elftal een redelijk veilige aangelegenheid is, concluderen de onderzoekers.

Meer over